O explozie meteoritică sau o bombă atomică „a ras” aşezări umane din Orientul Mijlociu acum 3.700 de ani?


O explozie din ceruri a șters orașele și așezările agricole aflate la nord de Marea Moartă în urmă cu aproximativ 3.700 de ani, sugerează un nou studiu. Datarea cu radiocarbon și mineralele îngropate care cristalizează instantaneu la temperaturi ridicate, indică faptul că un meteorit care a explodat în atmosferă a distrus instantaneu civilizația pe o zonă circulară de 25 kilometri, numită „Ghor-ul Mijlociu”, a declarat arheologul Phillip Silvia. Dezastrul a determinat, de asemenea, ca sărurile din Marea Moartă să ajungă pe o câmpie fertilă.

Oamenii nu s-au mai întors în regiune între 600 şi 700 de ani, a declarat Silvia, care a vorbit de această descoperite la ședința anuală a Școlilor Americane de Cercetare Orientală, din 17 noiembrie 2018. Excavațiile efectuate la cinci mari situri din Ghor-ul Mijlociu, care se află acum în Iordania, indică faptul că toate au fost ocupate timp de cel puțin 2.500 de ani până la un dezastru brusc, colectiv, care a avut loc spre sfârșitul epocii bronzului. Sondajele de teren au localizat 120 de așezări mai mici în regiune, despre care cercetătorii suspectează că au fost expuși la căldură și vânturi extreme. Aproximativ 40.000 – 65.000 de oameni care au locuit în „Ghor-ul Mijlociu” au fost loviţi de calamitățile cosmice.

Cele mai complete dovezi ale distrugerilor provocate de o explozie meteorică de joasă altitudine provin din orașul Tall el-Hammam, din epoca bronzului, unde se fac excavaţii de 13 ani. Datarea cu radiocarbon arată că zidurile de cărămidă din aproape toate structurile au dispărut brusc în urmă cu 3.700 de ani, lăsând doar fundațiile de piatră. Mai mult, straturile exterioare ale mai multor bucăți de ceramică din aceeași perioadă de timp prezintă semne de topire. Cristalele de zirconiu din aceste straturi s-au format într-o secundă la temperaturi extrem de ridicate, poate la fel de fierbinţi ca temperaturile de la suprafața Soarelui.

P.S. Eu am de comentat următoarele lucruri la această ştire:

1) E foarte interesant că aceste aşezări umane care au fost „rase” de pe suprafaţa pământului se află foarte aproape  de oraşele biblice Sodoma şi Gomora. Aceste două cetăţi, la sud de Marea Moartă, au fost, conform Bibliei, au fost distruse din porunca lui Iehova, din cauza desfrânării de acolo. A fost vorba de „o ploaie de pucioasă şi foc din cer”. Oare Biblia a vorbit metaforic de această explozie meteoritică?

2) Dacă n-a fost vorba de vreo explozie meteoritică în atmosferă, ci chiar de o bombă atomică aruncată de o civilizaţie extraterestră asupra pământenilor băştinaşi?

Surse: asor.org (traducerea şi adaptarea proprie)
Foto: Fightbegin/istock.com (prelucrata)