Opt scenarii celebre privind Apocalipsa care n-au mai avut loc

141

Apocalipsa7005Sfârşitul poate fi aproape, dar cât de aproape este, constituie o problemă dificilă. Însă fixarea datei Armaghedonului nu este atât de simplă. Când se pune problema sfârşitului lumii, există la fel de multe date propuse, pe cât de multe sunt destinele.

Totuşi, în urma încurcăturilor din trecut cu privire la ziua de apoi, puţini profeţi ai sfârşitului lumii vor să iasă în faţă şi să fixeze o dată finală exactă. „Profeţii încearcă să facă predicţii şi să lase îndeplinirea lor imprecisă”, explică Stephen D. O’Leary, un specialist în problemele sfârşitului lumii. Cei mai de succes profeţi de acest gen rămân „ambigui, în mod strategic”, afirmă el. „Profeţii care tind să fie mai precişi ajung să fie cel mai puţin importanţi.”

Internetul, locul spaimelor despre Apocalipsă

Nu este surprinzător faptul că Internetul, raiul oracolelor mai puţin semnificative de toate genurile, este adăpostul milenariştilor care au suficient curaj pentru a fixa o dată. De fapt, Internetul şi-a asumat un important rol pe scena celor care se ocupă de sfârşitul lumii. „Internetul va fi în secolul al XXI-lea ceea ce presa tipărită a fost în secolul al XVI-lea”, afirmă istoricul în probleme medievale Richard Landes de la Universitatea Boston, care, împreună cu O’Leary, a fondat Centrul pentru Studii Milenariste. La fel cum presa tipărită a făcut ca manifestele apocaliptice să fie accesibile marelui public acum 500 de ani, Internetul ajută la răspândirea unei vaste literaturi cuprinzând scenarii alternative ale Zilei Judecăţii de Apoi.

„Internetul a făcut să sporească cantitatea şi diversitatea informaţiei pe care oamenii o au la dispoziţie pentru a construi scenarii milenariste”, spune O’Leary. „El oferă, de asemenea, oamenilor şansa de a verifica diferitele interpretări şi profeţii în grupuri de discuţii electronice.” Într-adevăr, arată el, „Internetul oferă un tip de consolidare socială”, un sistem de adresare publică pentru „oamenii care altfel ar fi împinşi la periferia societăţii ca excentrici”.

Ei bine, la loteria diferitelor Armaghedoane, excentricul de azi poate se va dovedi a fi vizionarul mesianic de mâine. Aşadar, ce planuri putem să ne facem restul dintre noi pentru sfârşitul definitiv şi/sau începutul definitiv? Următorul ghid comod privind cronologiile Zilei Judecăţii de Apoi constituie un bun început în acest sens:

S-a înşelat Nostradamus…

1) Iulie 1999 (Nostradamus): Data sfârşitului este plasată în vara lui 1999 (exact la timp pentru cântecul unui Prinţ). Prezicătorul din secolul al XVI-lea favorit al tuturor este neobişnuit de precis când profeţeşte că „în acel an 1999 şi şapte luni va veni un mare rege al terorii din cer…” Pesimiştii Judecăţii de Apoi nu interpretează această frază ca semnificând un plonjon din ceruri tip Stephen King, ci mai curând ca o lovitură cu rachetă nucleară. Iar cortul pesimiştilor este destul de mare ca să încapă în el oricine: oricine mizează pe sfârşitul lumii doreşte un gen de Nostradamus nuclear – adepţii New Age, mediile spiritiste, creştinii fundamentalişti. Ei bine, s-a întâmplat ceva în 1999? Nu!

Un alt profet prezice anul 1999 ca sfârşitul lumii

Criswell2) 18 august 1999 (Criswell): Jeron King Criswell (1907-1982) a fost un mediu spiritist american, cunoscut pentru predicţiile sale în general nerealizate. Cea mai faimoasă predicţie a lui Criswell a fost făcută la televiziune în martie 1963, când a profeţit că preşedintele Kennedy nu va mai candida pentru a fi reales în 1964, fiind că i se va întâmpla ceva în noiembrie 1963.

Criswell a fost suficient de plin de el pentru a stabili Armaghedonul la o zi precisă: „Dacă tu şi cu mine ne vom întâlni pe stradă în acea zi fatală de 18 august 1999 şi vom vorbi despre ce vom face a doua zi, vom deschide gura şi niciun cuvânt nu va ieşi pentru că noi nu avem niciun viitor… Deodată, tu şi cum mine vom fi ieşit din timp!” Fireşte, Criswell nu a explicat niciodată exact cum se va sfârşi lumea.

Dar cât de exact a fost Criswell? Ei  bine, vorbele sale înregistrate vorbesc de la sine: „Un meteor va distruge Londra (în) 1988″; „Prezic că îmbălsămarea va fi făcută cu radarul, trupul fiind prefăcut astfel în piatră indestructibilă”; „Prezic că prin 1980 veţi avea posibilitatea să vă faceţi un lift facial la domiciliu pentru doar cinci dolari.”

Şi faimosul Edgar Cayce profeţea sfârşitul lumii în 1999

edgar-cayce3) 1999 (Edgar Cayce): „Profetul adormit” a evidenţiat 1999 ca anul Armaghedonului, ce va fi urmat de o nouă eră şi de A Doua Venire a lui Hristos. Între timp, ne putem aştepta la o serie de comete/meteori cu efecte speciale ca în filmele de la Hollywood: o deplasare a axei Pământului va duce la topirea calotelor polare şi la scufundarea sub ape a Angliei şi Japoniei. De asemenea, vor fi distruse San Francisco, Los Angeles şi New York de cutremure şi inundaţii, ceea ce va face să fie greu ca giganţii urbani să mai continue să privească de sus   la America micilor localităţi; pe partea pozitivă, Atlantida se va ridica din adâncurile oceanului, deschizând o piaţă complet nouă de terenuri.

Şi, ca şi cum toate acestea nu ar fi destul, Hristos va inaugura o „Nouă Epocă a Păcii”. Fireşte, orizontul de timp mai flexibil al lui Cayce va permite ca Armaghedonul să se deplaseze undeva între 2001 şi 2002, dacă va fi absolut necesar.

Cu 20 de dolari puteţi pricepe cum va fi Apocalipsa

jack van impe4) Prin 2000 (Jack Van Impe):

Teleevanghelistul veşnic zâmbăreţ este, ei bine, demonic când se pune problema de a preciza date: nu o va face. Ceea ce face, totuşi,”este de a oferi o „viziune a principalelor evenimente viitoare” uneori foarte complicată. Antihristul ocupă o poziţie centrală în timpul unei perioade de şapte ani de nenorociri, urmează o serie de diferite judecăţi, „Războiul din ceruri” şi „Bătălia Armaghedonului” (abil ilustrate pe pagina de web a lui Van Impe pe Internet ca o hoardă de huni zurbagiii), A Doua Venire a lui Hristos, alte judecăţi şi o mie de ani de pace cu „Satan prins”, perioadă care se încheie cu „Satan eliberat”.

Totul este foarte confuz (intru în perioada Judecăţii de Apoi într-un trup mortal sau trebuie să-mi negociez reînvierea?) care, fără îndoială, îl ajută pe Van Impe să vândă cu 20 de dolari bucata înregistrări video explicative.

Apocalipsa din 5 mai 2000 n-a mai venit

5-5-20005) Mai 2000 (Richard W. Noone): Autorul cărţii “5/5/2000: Ice – The Ultimate Disaster” (“5 mai 2000: Gheaţa – Dezastru final”) este de o precizie reconfortantă: „Pe 5 mai, în anul 2000, Mercur, Venus, Marte, Jupite şi Saturn se vor alinia cu Pământul pentru prima oară în ultimii 6000 de ani. În acea zi, masa de gheaţă de la Polul Sud va deplasa axa Pământului şi trilioane de tone de gheaţă vor ajunge în apele ce vor acoperi suprafaţa planetei.” Deşi pe coperta cărţii se spune că „dovezi uimitoare indică faptul că dezastrul mondial va avea loc în timpul vieţii noastre”, aceste dovezi se dovedesc a fi culese în ce mai mare parte din lucrările unor savanţi puţin cunoscuţi ca Emanuel Velikovsky. A trecut 5 mai 2000. A venit Apocalipsa?

2000, 2007 sau 2048?

6) 2000 sau 2007 sau 2048 (Hal Lindsey): Acest autor ale cărui cărţi sunt cel mai bine vândute din zilele noastre (are vânzări mai mari decât Stephen King) nu demonstrează prea multă destoinicie când se pune problema fixării  importantei  date. Totuşi, în cărţile sale din tinereţe (inclusiv în Răposata Mare Planetă Pământ), acest bard modern al Apocalipsului creştin lasă să-i scape o serie de cifre: Armaghedonul în anul 2000 şi A Doua Venire a lui Hristos în 2007 (la 40 de ani după reunificarea Ierusalimului), însă, Lindsey mai citează şi 2048 ca posibilă dată finală a lăsării cortinei.

O navă pleiadieană va ateriza în triunghiul Bermudelor în 2001 şi va aduce sfârşitul lumii

unarius7) 2001 (Societatea Unarius): Prin mesaje mintale interstelare primite de către discipolii OZN din sudul Californiei, „o navă stelară pleiadieană va ateriza pe o porţiune înălţată din Atlantida în zona triunghiului Bermudelor… în anul 2001!” În acel moment, Pământul va deveni ultima lume ce se alătură „unei alianţe de 33 de planete” ce vor forma „Confederaţia interplanetară pentru Renaşterea Spirituală a Umanităţii pe Pământ”!

2003: avatarul lui Krishna va aduce Apocalipsa

8 ) 2003 (Kalki Avatar): Potrivit calendarului hindus, Sree Vishiva Karma Veera Narayana Murthy, avatar al lui Krishna, va veni în 2003 pentru a edifica domnia dharmei (dreptăţii). „El va domni asupra universului timp de 108 ani şi va reveni apoi în sălaşul său, Vaikunta. Înainte de aceasta, lumea va fi plină de calamităţii şi situaţii care se vor modifica în fiecare clipă.” De exemplu, pentru 1999 şi 2003 trebuia să ne aşteptăm la „o ploaie de sânge în oraşe, sate şi păduri. Monede de proastă calitate vor fi folosite drept valută. Ţapilor şi boilor le vor apărea organe mamare şi vor fi mulşi de lapte. Sângele va curge din membrele elefanţilor şi cailor… Se vor manifesta multe boli incurabile. După un bărbat vor umbla zece femei, ceea ce va avea ca efect comportamente extreme din partea fiinţelor umane.”