Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Mitologii incredibile din vechime despre eclipsele de Lună, ce erau considerate a fi opera unor „forţe întunecate” ale Universului!


eclipsa de LunaPrecum se ştie, pe 28 septembrie 2015 are loc o eclipsă de Lună, fenomen astronomic însoţit şi de „Super Luna”. Citez de pe mediafax.ro:

Un eveniment astronomic foarte rar, ce constă în producerea simultană a două fenomene spectaculoase – Super Lună şi eclipsă de Lună -, va avea loc în noaptea de 27 septembrie spre 28 septembrie, informează huffingtonpost.com. Fenomenul va fi vizibil aproape în toată lumea şi va începe în seara de 27 septembrie în America de Nord şi America de Sud, iar în dimineaţa de 28 septembrie va putea fi urmărit şi din Europa, Africa şi anumite regiuni din Asia Acentrală. Locuitorii din regiunea Asia Pacific nu vor putea să urmărească fenomenul.

Acest fenomen astronomic va fi vizibil parţial şi din România. „În noaptea de 27 spre 28 septembrie se produce o eclipsă de Lună, care va începe la ora 03:11, va avea maximul la 05:47 şi se va termina la 08:23. Luna va apune în jurul orei 07.15, aşa că nu toată eclipsa va fi vizibilă. Totuşi putem vedea totalitatea, când Luna se va afla la numai 15° deasupra orizontului”, se spune pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Apariţia simultană a Super Lunii şi a unei eclipse de Lună s-a produs cel mai recent în 1982. Următorul eveniment astronomic similar va avea loc în anul 2033.

Totuşi, de-a lungul istoriei, eclipsele lunare au fost văzute ca fiind responsabile pentru bătălii pierdute și pentru multe alte evenimente tragice de pe Pământ. Întunecarea Soarelui sau a Lunii au fost considerate de către oamenii din vechime ca fiind opera unor forțe întunecate din Univers, care au fost mereu prezente.

De exemplu, potrivit unei legende nordice, un lup gigant de pe cer, numit Skoll, a urmărit Luna; fratele său, pe nume Hati, a urmărit Soarele. Dacă oricare din ei ar prinde prada, ar rezulta o eclipsă.

În mitologia chinezească, în timpul eclipsei, un dragon încearcă să mănânce Luna. Cuvântul chinezesc pentru „eclipsă” – „Shih,” înseamnă „a mânca.” Pentru a speria balaurul, oamenii strigă și bat tobele. De asemenea, în China, împăratul Zhong Kang se spune că a decapitat doi astronomi care nu au reușit să prezică corect o eclipsă acum 4.000 de ani.

În folclorul vietnamez, citim că o broască a mâncat Luna în timpul unei eclipse. În mitologia coreeană, câinii de foc au încercat în mod constant să fure Soarele sau Luna. În cazul în care câinii au muşcat, o eclipsă a apărut.

Înţelepţii vremii ştiau că eclipsa e un fenomen natural şi unii încercau să profite de acest lucru. Când avea loc eclipsa de Lună, „înţeleptul localităţii”, prin incantaţii, ierburi şi sacrificii părea că se luptă cu forţele întunericului, pentru a reda lumina Lunii oamenilor. După ce eclipsea trecea, prestigiul şi puterea acelui înţelept erau enorme. Persoana respectivă părea să aibă puterea de a controla evenimentele din ceruri.

În 1504, Cristofor Columb s-a folosit de această informație în avantajul lui, atunci când nava sa a eșuat în Jamaica. Localnicii Taino l-au hrănit pe el şi pe echipajul lui luni de zile, în timp ce spaniolii încercau să repare nava, dar, după un timp, localnicii au obosit să-i tot aprovizioneze. Columb i-a amenințat că le va lua Luna, în cazul în care localnicii nu-i hrăneau echipajul. Când a avut loc eclipsa, localnicii au fost uimiți, considerând că acest Columb putea controla lumina Lunii.


Lasă un comentariu