„Măgarule! Nu ştii nimic!” După ce şi-a jignit studentul, care a fost reacţia marelui fizician Ampere?


Andre-Marie Ampere (1775-1836) a fost un fizician și matematician francez celebru. A descoperit legea interacției curenților electrici (1820) și a propus ipoteza curenților moleculari pentru explicarea magnetismului corpurilor, fiind considerat unul dintre principalii fondatori ai electromagnetismului.

El introduce noțiunea de curent electric și de tensiune electrică. De asemenea, tot el explică magnetismul corpurilor printr-o ipoteză care arată că forma curenților moleculari este presupusă a fi circulară. Prin legea circuitului magnetic sau legea circuitală a lui Ampere, stabilește prima teorie a electromagnetismului și introduce noțiunile de electrostatică și electromagnetism. Această lege stabilește legătura dintre câmpul magnetic și curent.

Ampere şi-a adus contribuţia nu doar în fizică, ci şi în matematică şi filozofie. De exemplu, în filozofie, Ampere este adept al concepției materialiste și al transformismului. De asemenea, a susținut ideea existenței magnetismului animal.

Ampere a fost totodată şi profesor la o universitate din Franţa. Odată, scos din sărite de răspunsul mizerabil pe care i-l dăduse un student la examen, îşi pierdu cumpătul şi-l apostrofă:
– Măgarule! Nu ştii nimic!

Dar se calmă imediat şi păru că vrea să-şi ceară scuze, după felul în care începu să vorbească:
– Regret, am greşit, îmi pare rău… Măgarul e un animal credinicios, sobru, şi mai ales foarte muncitor… L-am jignit fără să vreau…


Lasă un comentariu