Cercetătorii vor să transmită un „mesaj într-o sticlă” care să ajungă la posibilii extratereştri de pe Steaua Polară în 434 de ani! De ce nu se transmit mesaje către Sirius, acolo unde ar putea exista „strămoşii” noştri?


mesaj sticlaDacă v-ați gândit vreodată să ajungeţi la o viaţă inteligentă potenţială din afara sistemului nostru solar, aceasta este şansa voastră. Un nou proiect îşi propune să trimită până la sfârşitul acestui an (2016) mesajele oamenilor în spațiul cosmic, cu viteza luminii, aceste mesaje ajungând la Polaris, sau Steaua Nordului (Steaua Polară), în 434 de ani.

Mesajele vor fi transmise sub formă de semnal radio, iar cercetătorii speră că ele vor constitui un fel de „capsulă a timpului”, care va dezvălui viziune noastră în legătură cu mediul înconjurător, în acest moment crucial din istoria noastră. „Acest proiect va crea un mesaj inspirat cultural, într-o sticlă, şi care va călători în spațiul cosmic”, explică unul dintre coordonatorii proiectului, Paul Quast, de la Universitatea din Edinburgh, Scoția. Bineînţeles că „mesajul într-o sticlă” este doar o metaforă.

Aceasta nu este prima dată când cercetătorii au transmis mesaje în spațiul cosmic. În 1974, aşa numitul „mesaj Arecibo” a fost difuzat, sub formă de „1” şi „0”, către aglomeraţia de stele Messier 13. Mesajul binar de 3 minute a fost creat de cercetătorii Frank Drake şi Carl Sagan și conținea o mulțime de informații codificate despre ADN-ul nostru, o imagine grafică a unui om, o hartă a sistemului solar, precum și alte informații pe care extratereştrii le-ar putea găsi la îndemână, dacă îşi doresc să știe mai multe despre noi.

Dar, de data aceasta, în cadrul acestui proiect intitulat „Un răspuns simplu”, cercetătorii nu mai urmăresc de a comunica cu viaţa inteligentă din afara planetei noastre, ci (prin aceste mesaje) vor mai degrabă să înţeleagă mai multe despre modul în care oameni din întreaga lume se gândesc la schimbările climatice, indiferent de zona geografică sau de cultură. Rezultatele vor fi compilate şi transmise în spaţiul cosmic către Steaua Polară în august 2016. A fost aleasă Steaua Polară pentru importanța sa ca punct de referință pentru navigatorii de pe oceane din trecut.

Sursa: Science Alert.com

P.S. Bun, trecând de partea socială a proiectului… Eu nu înţeleg de ce oamenii de ştiinţă trimit asemenea mesaje la stele atât de îndepărtate şi nu se transmite, de exemplu, un mesaj către sistemul stelar al lui Sirius, aflat la doar 8,5 ani-lumină faţă de Pământ. Multe tradiţii istorice spun că extratereştrii au venit în trecut pe Pământ de pe Sirius şi nu ne-ar lua decât 17 ani pentru a primi vreun eventual răspuns dacă pe Sirius există viaţă inteligentă avansată sau nu.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock