Enigmaticul desen al lui Brâncuşi: intenţiona marele sculptor român să mai ridice încă un monument la Tg. Jiu?


Marele sculptor Constantin Brâncuşi este cunoscut în special pentru cele trei monumente de la Tg. Jiu: Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana infinitului. Dar, un desen misterios al artistului pare să sugereze faptul că Brâncuşi ar fi intenţionat să creeze un al patrulea monument la Tg. Jiu.

Desenul prezintă inelele din secțiunea transversală a unui arbore, în care este înfiptă o lamă de țapină („ţapina” = securea cu care țapinarii „domesticesc” trunchiurile copacilor doborâți, pentru a le grupa și transporta pe apele râurilor). Brâncuşi şi-a comentat ideea grafică cu următoarele cuvinte: „Relativement, tel que moi”. Iar alăturat apare iscălitura maestrului. Cuvintele în limba franceză ar putea însemna: „În mod relativ, asemenea ființei mele/mie”, sau „Relativ, așijderea mie”.

Din punct de vedere spiritual, eminenți oameni de cultură au interpretat inelele copacului ca fiind „învelișurile sufletului”, iar triunghiul – „țâșnirea spre univers a forței creatoare a omului” (Zoe Dumitrescu-Bușulenga). Ion Frunzetti vedea o asemănare cu structura calendarului dacic de la Sarmizegetusa, „un sistem de proiectare spațială a alcătuirii tainice a omului deschis către macrocosmos”.

Revenind la posibila intenție a lui Brâncuși de a schița un al patrulea monument sculptural la Tg. Jiu, se pare că marele sculptor român ar fi spus odată: „Și voi mai face un Prometeu în forma unei sfere de fontă uriașă, din care mintea va țâșni ca o săgeată”. Unii cred că acel Prometeu de care vorbea maestrul ar fi trebuit să fie așezat nu la Tg. Jiu, ci în fața templului din orașul indian Indore.


Lasă un comentariu