Ultimă dorinţă a poetului Vergilius: să-i fie arsă monumentala sa operă, Eneida!


VergiliusNăscut cu numele Publius Vergilius Maro, pe data de 15 octombrie 70 î.Hr., în apropierea oraşului italienesc Mantua, acest poet – cel mai mare dintre poeţii romani, fiul unui fermier prosper şi cunoscut cel mai bine datorită poemului său epic naţional Eneida – a murit cu o lună înaintea împlinirii vârstei de cincizeci şi unu de ani din cauza unei febre contractate în timpul unei călătorii în Grecia.

În momentul morţii sale, Vergiliu terminase doar douăsprezece cărţi ale Eneidei. Lucrarea preamăreşte naşterea umană şi divină a Romei şi exprimă credinţa că Imperiul Roman a fost desemnat de o forţă supremă să conducă lumea, răspândindu-şi civilizaţia, legea şi artele. Vergiliu a cerut ca executorii săi, prietenii Varius şi Tucca, să-i distrugă după moarte capodopera neterminată. Totuşi, spre întristarea a generaţii întregi de elevi, prietenii l-au convins pe poet, aflat pe patul morţii, să şteargă această clauză din testament. Vergiliu a murit, iar epopeea a fost publicată, fascinând pe romanii alfabetizaţi. Apoi, poeţii mai tineri, precum Ovidiu, au început să imite această operă şi să producă lucrări similare.

Adevărată sau nu, legenda spune că executorii testamentari ai lui Vergiliu nu au fost singurii care au încercat să-l convingă pe poet să renunţe la ideea de a-şi arde capodopera. Se spune că însuşi împăratul August, admirator al lui Vergiliu, a fost informat despre intenţiile poetului şi a emis un decret prin care niciuna dintre scrierile acestuia nu putea fi distrusă, în special Eneida, care era, în fond, un poem ce preaslăvea imperiul.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock