Descoperire de ultimă oră: o comoară celebră din epoca bronzului a fost realizată şi din metal extraterestru!


Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

O echipă de cercetători a stabilit că două artefacte găsite într-un tezaur din epoca bronzului au fost făcute dintr-un metal provenit din meteorit. Această comoară uimitoare din epoca bronzului, găsită în Spania acum mai bine de 60 de ani, conține un metal din alt lumi, deoarece o nouă analiză dezvăluie că unele piese au fost fabricate din fier meteoric.

Comoara, cunoscută sub numele de Tezaurul Villena și descoperită de arheologi în 1963, conține un total de 59 de artefacte realizate din aur, argint, chihlimbar și fier. Cu toate acestea, atunci când comoara a fost descoperită în provincia Alicante, cercetătorii au observat câteva detalii curioase în unele dintre bucățile de fier. La acea vreme, l-au descris drept „un metal întunecat, plumburiu. Este strălucitor în unele zone și este acoperit cu un oxid cu aspect fieros”.

Acum însă, noi cercetări au dezvăluit că fierul folosit în două dintre artefacte provenea de la un meteorit care a căzut pe Pământ în urmă cu aproximativ un milion de ani, potrivit unui studiu publicat pe 30 decembrie 2023 în jurnalul „Trabajos de Prehistoria”. Pentru noul studiu, cercetătorii au analizat două dintre piesele de fier: o brățară în formă de C și o sferă goală acoperită cu folie de aur care ar fi putut decora o sabie. Ambele obiecte au fost fabricate între anii 1400 și 1200 î.Hr.

Ignacio Montero Ruiz, autorul principal al studiului și cercetător la Institutul de Istorie al Spaniei, a declarat că „legătura dintre aur și fier este importantă, deoarece ambele elemente au o mare valoare simbolică și socială. În acest caz, artefactele erau probabil comori ascunse care ar fi putut aparține unei întregi comunități și nu unei singure persoane. Nu existau regate în Peninsula Iberică în această perioadă istorică”. Folosind spectrometria de masă, o tehnică care măsoară raportul masă-încărcare al moleculelor, ei au măsurat urme de aliaj fier-nichel comparabile cu cele găsite în fierul meteoric. Deoarece compozițiile artefactelor sunt foarte asemănătoare, ambele obiecte ar putea să provină din același meteorit.

Montero Ruiz a adăugat: „Tehnologia fierului este complet diferită de metalurgia bazată pe cupru și metale nobile (aur și argint). Așa că oamenii care au început să lucreze cu fier meteoritic și mai târziu cu fier terestru, trebuiau să inoveze și să dezvolte o nouă tehnologie”. Este fascinant să vezi cum societăţile preistorice au inovat noi tehnologii, experimentarea și curiozitatea făcând parte din aceste societăți în trecut.

Originea artefactelor este necunoscută. Deși cercetătorii încă nu știu cine a făcut obiectele și de unde provin ele, ei știu că sunt primele și cele mai vechi obiecte meteoritice de fier găsite în Peninsula Iberică. Artefactele oferă, de asemenea, noi perspective asupra practicilor metalurgice ale epocii bronzului târziu. Singurele artefacte cunoscute care includ fier meteoric din primul mileniu î.Hr. sunt un vârf de săgeată din anul 900 î.Hr., găsit în Morigen (Elveția) și unele obiecte din Polonia din jurul anului 800 î.Hr.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): articolul „Hierro meteórico en el Tesoro de Villena?” / tp.revistas.csic.es

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO