Marea bătălie de la Stâncile Roşii


red-cliff-5China, începutul secolului al III-lea, mai precis în anul 208 d.C… Războinicul şi Lord-cancelarul Cao Cao l-a convins pe ultimul împărat din Dinastia Han că singura modalitate de a reuni toate teritoriile sub stăpânirea lui este aceea de a declara război ţinutului Xu din partea de vest şi ţinutului Wu din partea de sud a imperiului. Atunci când ţinutul Wu a fost invadat de către milioanele de soldaţi ai lui Cao Cao, conducătorul Sun Quan a solicitat ajutor militar de la rivalul său din ţinutul Xu – Liu Bei, formându-se astfel o alianţă politică destul de improbabilă în alte condiţii, dar şi aşa armatele reunite ale celor doi s-au dovedit a fi mult inferioare numeric adversarilor lor.

Ingeniosul strateg Zhou Yu din ţinutul Wu a observat faptul că soldaţii lui Cao Cao nu sunt obişnuiţi să se războiască pe mare şi a decis să exploateze această slăbiciune în mod corespunzător pentru a avea o şansă cât de mică în lupta împotriva acestora. În celebra bătălie de la Red Cliff, care a marcat sfârşitul Dinastiei Han şi care a schimbat pentru totdeauna istoria Chinei, 2.000 de corăbii din cele 10.000 câte număra flota lui Cao Cao au fost arse.

Cao Cao a luat decizia de a lega fiecare navă în parte din flota sa, cu scopul de a reduce răul de mare posibil pe care soldaţii săi îl aveau, neobişnuiţi să trăiască pe nave. Zhou Yu, inamicul său, ţinând cont de lucrul acesta şi observând faptul că vântul îi era favorabil, a hotărât să incendieze flota lui Cao Cao, folosindu-se de untura extrasă din peşte, element care este foarte incendiar. În scurt timp, incendiul cuprinse majoritatea vaselor lui Cao Cao, care-şi văzu decimată şi flota şi oamenii săi. Urmând lovitura de graţie, Zhou Yu şi armata aliaţilor săi au realizat şi un atac pe uscat asupra oamenilor lui Cao Cao, iar acesta din urmă, văzând situaţia fără scăpare în care se afla, a ordonat o retragere generală. Ei au încercat să se retragă printr-o trecătoare lungă şi îngustă pentru a ajunge într-un ţinut mlăştinos. Dar o ploaie grea le-a îngreunat enorm drumul, astfel că mulţi din soldaţii lui Cao Cao s-au scufundat în noroiul în care mărşăluiau sau au murit din cauza foametei, bolilor şi a efortului depus în această traversare.

O mulţime de erori strategice înfăptuite de Cao Cao, împreună cu geniul lui Zhou Yu, toate acestea au dus la deznodământul cunoscut al bătăliei de la Stâncile Roşii. Astfel, Zhou Yu a observat că generalii şi soldaţii lui Cao Cao erau obişnuiţi cu lupta de cavalerie şi de infanterie, şi mai puţin cu cea navală. De asemenea, Cao Cao avea foarte puţini susţinători în populaţia locală, faţă de forţele aliate. Totodată, populaţia sudului era obişnuită cu bolile tropicală, având o anumită imunitate faţă de ele, nu acelaşi lucru putându-se spune despre soldaţii nordici ai lui Cao Cao, care au contractat aceste boli şi se simţeau foarte slăbiţi în ajunul bătăliei.

Au existat mai multe puneri în scenă şi în cărţi a acestei memorabile bătălii. Astfel, romanul istoric „Aventurile celor trei regate”, scrisă în secolul al XIV-lea de Luo Guanzhong, prezintă câteva neadevăruri istorice, printre care exagerarea mărimii armatei lui Cao Cao la 800.000 de oameni. De asemenea, în anul 2008 şi în 2009 a apărut un film de mare succes, „Red Cliff” (părţile 1 şi 2), un film cu un buget record pentru industria cinematografică chineză (80 de milioane de dolari), despre al cărui detalii puteţi citi AICI.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock