Cine a fost „Shimon”, al cărui nume apare pe o inscripție ebraică veche de 2.000 de ani, pe timpul lui Iisus Hristos?


În săpăturile arheologice efectuate în numele Autorității Israeliene pentru Antichități în Ierusalim, a fost descoperit un mic fragment de tăbliță de piatră ce purta o inscripție. Potrivit cercetătorilor, inscripția a fost sculptată cu o unealtă ascuțită pe o placă de piatră. Aparent, lespedea de piatră a fost folosită inițial ca osuar, utilizată în mod obișnuit în Ierusalim și Iudeea în perioada romană timpurie (37 î.Hr. – 70 d.Hr.).

Cele șapte linii parțial păstrate ale inscripției includ nume ebraice fragmentare cu litere și numere scrise lângă ele. De exemplu, o linie include sfârșitul numelui „Shimon”, urmat de litera ebraică „mem”, iar în celelalte linii sunt simboluri care reprezintă numere.

Unele numere sunt precedate de valoarea lor economică, marcate și cu litera ebraică „mem”, o prescurtare a lui „ma’ot” (în ebraică „bani”) sau cu litera „resh”, o prescurtare a lui „reva’im”, (în ebraică „sferturi”).

Descoperirea intrigantă a fost făcută în piața de jos a orașului, situată de-a lungul „Drumului de pelerinaj”. Acest drum, care se întinde pe aproximativ 600 de metri, lega poarta orașului și zona bazinului Siloam din sudul Cetății lui David de porțile Muntelui Templului și al celui de-al doilea templu și, în esență, a servit drept arteră principală a Ierusalimului.

Tăbliţa de piatră, pe care a fost gravată inscripția, a fost preluată dintr-un tunel al unei săpături anterioare efectuate la sfârșitul secolului al XIX-lea de arheologii britanici Bliss și Dickie. Deși inscripția a fost găsită în afara contextului său arheologic inițial, a fost posibilă datarea ei în perioada romană timpurie, la sfârșitul perioadei celui de-al doilea templu, pe baza tipului de scriere, a tipului de lespede de piatră și a asemănării acesteia cu alte inscriptii contemporane.

La prima vedere, lista de nume și numere poate să nu pară incitantă, dar să ne gândim că, la fel ca astăzi, chitanțele au fost folosite în trecut și în scopuri comerciale, acest lucru permiţându-ne să aruncăm o privire în viața de zi cu zi din orașul sfânt Ierusalim.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock