Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Regele neîncoronat al zgârciţilor: Sir John Elwes

162

ElwesSir John Elwes a fost regele zgârciţilor din toate timpurile, a cărui faimă va rămâne pe veci nepieritoare. Sir John a murit la 26 noiembrie 1789 ca membru al Parlamentului englez. Moştenirea pe care o lăsa în urma sa a fost evaluată la 800.000 de lire sterline (o sumă fantastică în acea perioadă).

Personalitatea lui parcă era alcătuită din caracterul a doi oameni deosebiţi. Biografii lui îl prezintă ca pe un domn cu maniere foarte plăcute; totdeauna era gata să-şi servească prietenii, chiar şi cu bani. Ciudatul lui fel de a fi s-a manifestat în cea mai caracteristică formă cu prilejul unor curse de cai de la Newmark. A invitat la aceste curse pe preotul de pe moşia sa. Au pornit la drum călare, dimineaţa la ora şase. La plecare preotul n-a mâncat nimic, socotind că, şi aşa, în timpul curselor va fi musafirul bogatului moşier. Acesta, însă, a găsit de cuviinţă să uite.

S-a făcut după-amiază şi în drum spre casă bietul popă a anunţat timid că lui, zău, îi este foame; probabil că aerul proaspăt de la Newmark să-i fi provocat această stare excepţională. „Sigur, sigur”, i-a răspuns Sir John şi a scos de prin buzunare o bucată uscată de cozonac, despre care, împărţind-o cu preotul, l-a asigurat că, deşi cozonacul fusese adus de la Londra cu şase luni în urmă, era la fel de gustos de parcă ar fi fost copt de curând.

Au ajuns acasă seara la ora nouă. Sir John s-a culcat plin de veselie că, sustrăgându-se de la obligaţiile sale de gazdă, a putut economisi trei şilingi. În schimb, cu prilejul aceloraşi curse s-a întâmplat că Lordul Abington, prietenul domnului avar, a pierdut şapte mii de lire sterline pe care nu le putea onora. Sir John s-a obligat, fără să tresară măcar, să plătească in locul lordului datoria, ştiind precis că n-o să-şi revadă banii în vecii vecilor.

Orgoni Crystal