Telescopul spaţial Hubble a descoperit o planetă în galaxia noastră care se află într-un proces de „devorare” de cătrea steaua în jurul căreia orbitează, anunţă portalul Yahoo News, citind un studiu publicat în revista de astronomie The Astrophysical Journal Letters. Planeta cea „blestemată”, denumită WASP-12b, are cea mai mare temperatură la suprafaţa sa, din toate planetele cunoscute din galaxia Calea Lactee: 1.500 de grade Celsius. Dar ar putea fi devorată de steaua ei în circa 10 milioane de ani. Folosind un nou instrument, denumit Spectograful Originilor Cosmice, ce a fost instalat pe Hubble în 2009, cercetătorii au observat că planeta a căpătat o formă alungită datorită forţelor gravitaţionale.
„Observăm o materie uriaşă de nori în jurul planetei, care scapă şi va fi capturată de către stea. Am identificat elemente chimice pe care nu le-am observat niciodată în planetele din afara sistemului nostru solar”, a declarat şeful echipei de cercetare, Carole Haswell.
Descoperită în anul 2008, WASP-12b se află localizată la circa 600 de ani-lumină de soarele nostru şi este de 300 de ori mai mare decât Pământul nostru. Planeta are o masă cu 40% mai mare decât cea a lui Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. WASP-12b este atât de aproape de steaua în jurul căreia orbitează, încât are o perioadă de revoluţie de numai 24 de ore (faţă de 365 de zile, cât are Pământul).
Astronomii ştiau dinainte că stelele înghit planetele care se apropie prea mult de ele, dar e pentru prima dată când fenomenul a fost observat foarte clar. Această observaţie confirmă teoria astronomului chinez Shu-lin Li care susţinea că suprafaţa unei asemenea planete va fi distorsionată de atracţia gravitaţională a stelei, forţele gravitaţionale făcând interiorul unei asemenea planete atât de fierbinte, încât s-ar extinde în atmosfera extraplanetară.