Experimentul Phillip, un experiment ştiinţific uluitor care ne arată până unde poate ajunge puterea minţii umane


Unul dintre cele mai interesante experimente din istoria psihologiei îl reprezintă „experimentul Phillip”. Acesta a fost realizat la începutul anilor 1970 de către Societatea din Toronto privind Cercetările Psihice.

Scopul experimentului a fost acela de a vedea dacă un personaj istoric fictiv ar putea să se manifeste prin eforturile de concentrare ale unui grup de oameni.

Astfel, s-a luat o „fantomă” denumită Phillip, căreia i s-a dat o personalitate şi o biografie completă, şi chiar și un portret pentru a părea cât mai reală. Cei 8 membri selecţionaţi ai grupului au memorat, de asemenea, biografia fictivă și au studiat perioada în care ar fi trebuit Phillip să fi trăit.

Timp de câteva luni nu s-a întâmplat nimic, până în anul 1973, atunci când Phillip a început „să comunice”. El a început printr-o bătaie puternică pe masa în care se aduna grupul de 8 persoane. În lunile care au urmat, grupul a descoperit că, atunci când puneau întrebări cu răspunsuri alternative (o bătaie ca „da” și 2 bătăi în masă ca „nu”), puteau avea de fapt o conversație inteligentă cu „fantoma” lor.

Fapt interesant e faptul că experimentul a avut un sfârșit ciudat, atunci când unul din membrii grupului a rupt rândurile și a declarat cu voce tare că Phillip „este creaţia noastră, ştiţi asta, nu?” Începând de atunci toate comunicațiile s-au oprit. Odată ce Phillip a fost negat ca fiind real, el a încetat să mai existe.

Acest experiment arată că existenţa unei persoane sau a unui lucru / obiect poate fi dată doar de mintea umană!