Trei sateliți ruși suspecţi revin la viață după doi ani în care au stat în stare de adormire. Experții internaționali și-au exprimat îngrijorarea după ce Rusia a ales să-şi reactiveze unii sateliți suspectați pentru a fi arme extrem de puternice. Acești sateliți sunt capabili să opereze într-un context militar în spațiu, ceea ce a dus la suspiciunea că Kremlinul se pregătește pentru un război spațial.
Cei trei sateliți au fost lansați între anii 2013 și 2015 după ce Rusia a transmis o notificare Organizației Națiunilor Unite. Deși a fost urmată o procedură corectă în lansarea sateliților, multe națiuni au devenit suspicioase că guvernul și armata rusă nu erau pe deplin oneste în legătură cu realele capacități ale acestor noi sateliți.
Serviciile secrete militare din unele țări occidentale au observat că sateliții erau capabili de manevre extraordinar de complicate, ceea ce a condus la sugerarea faptului că sateliții erau destinați utilizării în scopuri militare sau de spionaj. În 2014, șeful agenției spațiale ruse, Oleg Ostapenko, a ţinut o conferință de presă în 2014 pentru a reasigura presa mondială că aceştia nu sunt „sateliți ucigași”. În 2015, sateliții au trecut în stare de inactivitate și nu au fost observați să mai facă manevre. Cu toate acestea, în luna martie a acestui an (2017), unul dintre sateliți s-a trezit la viață și a fost văzut trecând lângă un satelit meteorologic chinezesc. La scurt timp după aceea, un alt satelit rusesc a fost văzut făcând manevre.
Se crede că acești trei sateliți ruseşti pot ajunge în câțiva zeci de metri de alți sateliți, ceea ce înseamnă că ar putea fi folosiți pentru a spiona, deturna sau chiar distruge sateliții străini. Potrivit jurnalistului rus și a istoricului spațial Anatoli Zak, este cu totul posibil ca sateliții să poată fi echipați cu lasere sau cu explozivi, putând deveni o armă incredibil de periculoasă dacă ar exista un război spațial.
Rusia nu este singura națiune care pare să se pregătească pentru această nouă formă de război. În ultimii ani, unele țări, inclusiv Statele Unite, Suedia, Japonia și China, au testat sateliți asemănători.