Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Puteţi auzi vreun zgomot din această imagine animată fără sunet? Atunci sunteţi speciali…

 • 82
 •  
 •  
 •  
  82
  Shares

Un artist a făcut recent un GIF animat, dar ceea ce nu a realizat este faptul că a sa creație a declanșat un mister științific, care a făcut să vibreze Internetul.

Puteți auzi acest GIF fără sunet? Dacă da, atunci sunteţi special

GIF-ul arată stâlpii de electricitate sărind peste o coardă imaginară formată din firele electrice, deşi nu există niciun sunet sau muzică atașată de acest GIF. Doi stâlpi rotesc coarda, în timp ce al treilea sare peste ea.

Ceea ce este ciudat despre GIF-ul silențios este faptul că mulți oameni au spus că pot auzi un zgomot, atunci când în săritură stâlpul lovește pământul. Dr. Lisa DeBruine, cercetător în psihologie, a pus pe Twitter GIF-ul și a cerut utilizatorilor ei să spună dacă aud vreun sunet atunci când vizionează GIF-ul. Aproximativ 70% dintre cei care au răspuns au spus că au auzit un sunet atunci când stâlpul de electricitate din mijloc lovește pământul. Numai 18% au spus că nu au auzit nimic, 3% au spus că au auzit altceva, iar 9% au spus că doresc doar să vadă rezultatele.

Oricine poate auzi un zgomot atunci când vizionează GIF-ul animat fără sunet o face datorită efectului McGurk. Acesta este un fenomen în care atunci când auzi un sunet ce intră în conflict cu imaginea pe care o văd ochii, creierul procesează în aşa fel informaţia încât ai impresia că ai auzit altceva. Aşadar, ochii aud mai bine decât urechile. Un exemplu în acest sens ar fi un videoclip al unui bărbat care spune cuvântul „baa”, dar dacă el era asociat cu videoclipul cuiva care spune „faa” vizual, oamenii ar auzi „faa” în loc de „baa”.

Animaţia stâlpilor care sar coarda merge puţin mai departe. În animație nu există niciun sunet. Cu toate acestea, stimulul vizual este suficient pentru unii oameni să creadă că pot auzi un sunet. Același efect a fost observat şi în timpul unui studiu în care 22% dintre oameni au crezut că au auzit sunete de tunete atunci când le-au fost arătat un fulger de lumină.

Voi puteţi auzi sunetul? Urmăriţi animaţia GIF de mai jos:


 • 82
 •  
 •  
 •  
  82
  Shares
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu