Cercetătorii din Italia au demonstrat fezabilitatea comunicărilor cuantice între sateliți de navigație globală situaţi pe o orbită înaltă și o stație terestră, cu un schimb la nivelul unic de fotoni pe o distanță de 20.000 km. Experimentul dovedește fezabilitatea unei comunicații cuantice sigure la scară globală, folosind Global Navigation Satellite System (GNSS / Sistem de Sateliţi de Navigaţie Globală), scrie revista „Quantum Science and Technology”.
Co-autorul studiului, dr. Giuseppe Vallone, de la Universitatea din Padova (Italia) a spus: „Tehnologiile bazate pe sateliţi permit o gamă largă de aplicații civile, științifice și militare, precum comunicații, navigație și sincronizare, teledetecție, meteorologie, recunoaștere, căutare și salvare, explorare spațială și astronomie. Esenţa acestor sisteme este transmiterea în siguranță a informațiilor și a datelor din sateliții care orbitează către stațiile de sol de pe Pământ. Protecția acestor canale de un inamic malefic este deci crucială atât pentru operațiile militare, cât și pentru cele civile. Comunicările cuantice ale spațiului (QC) reprezintă o modalitate promițătoare de a garanta securitatea necondiționată a legăturilor optice prin satelit și inter-satelit, prin utilizarea protocoalelor cuantice de informații”.
Rezultatele echipei arată primul schimb de fotoni între doi sateliți diferiți din sistemul rus GLONASS și Centrul de Geodezie Spațială al Agenției Spațiale Italiene. Autorul principal al studiului, profesorul Paolo Villoresi, a spus: „Rezultatele noastre demonstrează fezabilitatea comunicărilor cuantice ale spaţiului din GNSS în ceea ce privește raportul semnal-zgomot și rata de detecție”.