Victimele vulcanului Vezuviu de la Pompei au murit instantaneu datorită căldurii, şi nu pentru că s-au sufocat

  •  
  •  
  •  
  •  

Pompei si VezuviuLocuitorii oraşului Pompei, care au murit acum aproape 2.000 de ani, atunci când vulcanul Vezuviu a erupt, au fost ucişi mai degrabă de căldura intensă şi nu de faptul că s-ar fi sufocat, aşa cum se credea înainte, arată un nou studiu, citat de ziarul The Telegraph.

Mii de locuitori au fost atunci prinşi într-o “furtună de foc” ce a atins temperaturi de 600 de grade, cred oamenii de ştiinţă italieni. Temperaturile foarte ridicate i-au ucis pe locuitori în circa 10 secunde, conform vulcanologilor şi antropologilor din Napoli, oraş situat în apropierea vulcanului.

“Contrar a ceea ce s-a crezut până acum, victimele n-au suferit o lungă agonie din cauza sufocării cu cenuşă, ci mai degrabă au murit instantaneu datorită expunerilor la temperaturi foarte mari”, se precizează în studiul publicat de revista ştiinţifică PLoS ONE. “Rezultatele noastre arată că expunerea la valuri de căldură de 250 de grade, de la o distanţă de 10 kilometri, este suficientă pentru a cauza moartea instantanee, chiar şi pentru oamenii aflaţi în clădiri”, conchide studiul.

Vezuviul a dat semne de erupţie cu câteva zile înainte de marea izbucnire din 24 august 79 d.Hr. Deşi o parte din oameni reuşiseră să părăsească zona, totuşi câţiva mii au fost prinşi în furia vulcanului şi au murit instantaneu (puteţi citi mai multe despre această erupţie vulcanică în articolul: https://www.lovendal.ro/wp52/marea-eruptie-a-muntelui-vezuviu-din-anul-79-si-drama-de-la-pompei/).

Vezuviul rămâne unul dintre cei mai periculoşi vulcani din lume. Cei 1,5 milioane de locuitori care trăiesc în Napoli şi în împrejurimile sale au ignorat acest fapt, şi orice erupţie viitoare al acestui vulcan ar fi catastrofală pentru acea populaţie. Ultima erupţie majoră a avut loc în 1944, iar oamenii de ştiinţă cred că următoarea erupţie poate surveni oricând.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu