Hipioţii sovietici – cum au reuşit aceştia să supravieţuiască în dictatura comunistă?


Imagine: flickr.com (Commons Creative – free)

În anii ’60, în SUA a apărut cultura hippy (hippie) – o mișcare de protest a tineretului împotriva societății materialiste occidentale, dar şi împotriva războiului purtat de americani în Vietnam. Muzica rock şi sloganul „make love, not war” (adică „faceţi dragoste, nu război) erau cele două aspecte pe care se concentrau tinerii hipioţi. Aceştia se îmbrăcau cu haine ciudate şi purtau părul lung, dar şi diverse accesorii bizare.

Însă, hipioţii n-au existat doar în America şi în ţările occidentale în anii ’60. Vă vine să credeţi sau nu, dar mişcarea hippie a existat chiar şi în ţările blocului comunist, ca de exemplu URSS. Mișcarea hippy sovietică a apărut la Moscova și Leningrad în jurul anilor 1966 și 1967, în primii ani ai guvernării lui Leonid Brejnev. Primii hipioţi roșii au fost fiii sau fiicele nomenclaturii sovietice privilegiate. Ei aveau acces la muzica rock din lumea capitalistă și la blugi.

Până la începutul anilor 70, mișcarea hippie crescuse suficient de mult, pentru a alarma autoritățile, deși probabil numărul hipioţilor nu era mai mult de câteva mii. În iunie 1971, hipioţii ruşi au primit permisiunea de a demonstra împotriva războiului din Vietnam în afara ambasadei SUA de la Moscova, însă totul a fost o capcană. KGB-ul a reuşit astfel să strângă toţi manifestanții hipioţi, arestându-i pe toţi. Unii hipioţi au fost trimiși în unități psihiatrice; alții au trimis în armată și în lagărele din apropierea graniței cu China.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock