Orgoni Crystal

 

Pokerul, un joc inventat de nemţi, care a făcut ravagii în America

131

pokerPokerul: un mit american, care provine din Europa. Cuvântul derivă din poque, numele francez pentru Pochspiel sau Pochen, joc de cărţi practicat în Germania secolului al XV-lea. Pochen înseamnă „a lovi”, „a ciocăni” şi, prin extensie, „a paria”.

O versiune a jocului se practica în Louisiana, în 1803, când Franţa a vândut acest teritoriu Statelor Unite. De aici, faimoasele cazinouri flotante l-au dus în Mississippi, pokerul ajungând frecvent să se încheie în afara saloon-urilor, cu focuri de revolver. Pe la 1900, în Dallas apărea o variantă numită Texas Hold’em, care avea să devină prototip în SUA.

Primul turneu internaţional a avut loc într-un cazino din Las Vegas, în 1970, iar în 1998 a apărut primul site pentru poker on line, o democratizare mondială uluitoare. Dovada a venit în 2003, când un necunoscut s-a înscris în joc cu 39 dolari şi a devenit campionul lumii, câştigând 2,5 milioane. Şi, atenţie, nu e o glumă: numele său este Chris Moneymaker (în traducere, „făcător de bani”).