Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Misterul calculatoarelor cuantice realizate în ultima perioadă de Google şi IBM


Imagine: pexels.com (Commons Creative – free)

Un document elaborat de specialiştii Google, obţinut de cotidianul „Financial Times”, susţine că gigantul american ar fi reuşit să construiască un calculator cuantic incredibil, care poate efectua operaţii matematice ce depăşesc cu mult capacităţile actualelor supercomputere. Astfel, acest calculator cuantic ar putea efectua în doar trei minute şi 20 de secunde un calcul care, pentru cel mai avansat computer clasic actual, ar necesita aproximativ 10.000 de ani. Acest lucru înseamnă că a fost atinsă „supremaţia cuantică” – adică posibilitatea computerelor cuantice de a efectua operaţii matematice imposibile până acum.

Foarte interesant că tot zilele trecute, aşa cum scrie site-ul tomshardware.com, IBM, un alt gigant în domeniul informaţiilor, anunţa un nou computer cuantic, de 53 qubiţi, mai performant decât vechiul computer cuantic, de 20 de qubiţi. Astfel, s-ar obţine o performanţă exponenţial mai mare, din moment ce performanţa computerelor cuantice creşte odată cu numărul de cubiţi.

În 2015, aşa cum scriam în acest articol – Google şi NASA au reuşit crearea unui computer cuantic care e de 1 milion de ori mai rapid decât un computer obişnuit! Cu el, orice comunicare criptată din această lume va fi decodificată instantaneu! – Google anunţa că a realizat un computer cuantic care este peste 100 de milioane de ori mai rapid decât un PC obișnuit.

Revenind la ştirea iniţială, singurul lucru care mă nedumereşte este următorul: dacă durează 10.000 de ani pentru ca un supercomputer obişnuit să verifice răspunsul pe care l-a dat în 3 minute un computer cuantic, de unde știm noi că acest calculator cuantic a oferit un răspuns corect? Şi nu în ultimul rând: de ce apar, în ultima perioadă, atâtea ştiri în mass-media internaţională cu privire la realizarea computerelor cuantice?


Comentariile sunt închise.