Scheletele unor chinezi au fost descoperite într-o străveche piramidă din Peru. Ce căutau acolo?


Imagine: prelucrare proprie

V-aţi aştepta să descoperiţi lucruri misterioase într-o piramidă străveche, dar ceea ce au găsit specialiştii peruani într-o piramidă din această ţară i-a lăsat mască. În 2017, Ministerul Culturii din Peru a anunțat o descoperire ciudată (aşa cum ne spune agenţia de presă Reuters): rămășițele a 16 muncitori chinezi, îngropate pe vârful unei piramide pre-columbiene, denumită huaca. Piramidele au fost construite de un popor străvechi numit Ichma, care a prosperat în urmă cu aproximativ 1.000 de ani în urmă, până la asimilarea lor de către incaşi și distrugerea finală de către conquistadorii spanioli.

Povestea despre cum au ajuns chinezii tocmai în Peru s-ar putea să nu o aflaţi din cărţile de istorie. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Brown, aproximativ 100.000 de imigranți chinezi au fost ademeniți în Peru sub false pretenții (sau pur și simplu răpiți) la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Asta s-a întâmplat după ce Peru a scos în afara legii sclavia, iar plantațiile trebuiau să găsească o modalitate de a obține forța de muncă ieftină de care aveau nevoie. Imigranții au fost nevoiți să lucreze în locul sclavilor, dar condițiile nu erau cu mult mai bune.

Ceea ce ne duce la întrebarea modului în care aceşti 16 chinezi au sfârșit îngropaţi deasupra unei piramide străvechi. Comunitatea chineză nu avea voie să-și îngroape morții în cimitirele catolice din Peru. Şi poate de aceea, s-au gândit să-i îngroape deasupra unei piramide…