Orgoni Crystal

 

Dacă nu-mi daţi postul de consul general la Paris, îl omor pe preşedintele SUA!

71

presedintele GarfieldJames Garfield (1831-1881) este cunoscut ca cel de-al doilea preşedinte al SUA cu cel mai scurt mandat din istorie, neapucând să stea în Casa Albă decât vreme de câteva luni. Şi asta datorită faptului că a fost omorât de un nebun..ce nu a primit postul de consul general la Paris! Aşa cum a spus odată însuşi preşedintele Garfield „Nu poţi să te aperi împotriva tentativelor de asasinat, tot la fel de bine cum nu te poţi apăra de trăsnet.” Poate că nu, însă atunci când eşti preşedintele Stateior Unite, şansele de a fi asasinat sunt mult mai mari.

Charles Guiteau nu arăta ca un nebun atunci când a venit să ceară preşedintelui poziţia de consul general la Paris. Era amabil şi politicos. Nici nu a alarmat administraţia atunci când, după ce nu a primit nicio veste în legătură cu solicitarea sa, a asaltat Casa Albă cu scrisori în care cerea insistent un răspuns. La urma urmei, Washingtonul nu ducea lipsă de excentrici stăruitori care să caute o pomană de la Casa Albă. Însă, la scurt timp, lucrurile s-au înrăutăţit. Guiteau îşi petrecea zilele în Lafayette Park, vizavi de Casa Albă, urmărind membrii cabinetului în speranţa să obţină vreun cuvânt cu privire la cariera sa. Secretarul de stat, James Blaine, s-a săturat atât de tare de cicăleala lui, încât în cele din urmă şi-a pierdut cumpătul, urlând: „Să nu-mi mai vorbeşti niciodată, cât oi trăi, despre funcţia de consul la Paris!” Guiteau putea fi văzut chiar şi hoinărind prin Casa Albă, până când personalul a fost informat să nu-i mai permită să mai pună vreodată piciorul în reşedinţă.

În cele din urmă, şi ultima lui rămăşiţă de sănătate mintală s-a dus pe apa sâmbetei. A cumpărat un pistol British Bulldog, a primit instrucţiuni de la vânzător despre cum să îl folosească şi – deja conştient de ceea ce urma să facă şi ce avea să se întâmple după aceea – a vizitat închisoarea locală pentru a-şi face o idee cu privire la viitoarea sa locuinţă. Când preşedintele aştepta trenul în staţia de tren Baltimore şi Potomac, Guiteau s-a îndreptat calm către el, a scos pistolul şi a tras de două ori. Primul foc a zdrelit braţul lui Garfield, însă al doilea i-a străpuns spatele şi l-a doborât.