Marele I.C. Brătianu era să fie asasinat de…patru ori!


Ion_C_BratianuCâteva încercări de asasinat a lui I.C. Brătianu

În lunga sa guvernare de 12 ani (1876-1888), primul ministru I.C. Brătianu s-a putut considera un om norocos. Asupra lui s-au încercat patru atentate. Primul a avut loc în seara zilei de 6 iulie 1877. Singur, fără pază, se înapoia acasă de la Palatul Cotroceni într-o birjă. Dintr-o dată, caii au luat-o într-o goană, nebună, de nepotolit, rasturnând trăsura. Azvârlit pe trotuar, „a rămas ca mort jos, rece şi fără puls cam vreo trei sferturi de oră”. Cine şi ce a aruncat asupra cailor care au pornit înnebuniţi?

Al doilea atentat s-a petrecut la 2 decembrie 1880. Primul ministru ieşise de la cameră. Singur, se îndrepta spre casă, când pe neaşteptate un individ îi înfinge un cuţit în piept. Din fericire lama cuţitului n-a putut străpunge hainele groase, de iarnă. Încercă o nouă lovitură, dar un deputat venit în ajutor îl doboară la pământ cu o lovitură în cap. Autorul era un fost profesor din Târgovişte care voia să răzbune o veche altercaţie cu Brătianu. Se numea Ion Pietraru.

Al treilea atentat are loc în luna mai 1886, pe când se întorcea de la Senat şi era să-i cadă o cărămidă în cap de pe o casă.

Negustorul care dorea să fie celebrul asasinândul pe prim-ministrul ţării

La câteva luni, pe 4 septembrie 1886 are loc cel de-al patrulea atentat. Iată cum s-au petrecut lucrurile: În micul târg, pe atunci Râmnicu Sărat, trăia un mărunt negustor, Stoica Alexandrescu. Deosebit de cheltuitor, fără poftă de treabă, el devenise falit de două ori. În schimb era invidios pe succesele colegilor sau prietenilor. Vrea să facă o ispravă de răsunet care să atragă atenţia asupra lui. Cel mai nimerit i s-a părut uciderea primului ministru I. C. Brătianu. Tot scriau ziarele de opoziţie că stă în calea dezvoltării economice a ţării… îşi cumpără un pistol şi cu prietenul său, Iordache Tănase zis Muscalu, se stabileşte în capitală.

Asupra lui Brătianu se trage cu pistolul…

Prima lui încercare de asasinat, chiar în biroul premierului, dă greş. Îşi schimbă planul urmărind zilnic drumul şi orele de deplasare a lui Brătianu. La 4 septembrie 1886 este pregătit pentru a-l împuşca. Orele 18.30. Se înserase. De la Ministerul de Interne ieşi Brătianu însoţit de C. F. Robescu, fost director general al Poştelor şi Telegrafului. Discutând, cei doi au luat-o pe strada Vămii (ce trecea şi prin locul unde se află azi Piaţa Universităţii) pentru a ajunge în Colţei. Dintr-o săritură, în faţa primului ministru apare un individ cu un pistol în mână. De la doar câţiva metri apasă pe trăgaci. Pistolul însă nu ia foc. Cei doi rămân ca de piatră. Trage a doua oară, dar asupra lui se aruncă sergentul Ioniţă Constantin care avea misiunea de a-l păzi pe Brătianu. Glonţul pornit din ţeava este deviat şi loveşte cataramă de oţel a lui Robescu (ulterior acestuia i se va spune „Cataramă”), fără a răni pe cineva. Atentatorul este arestat. Brătianu este curios să afle motivul încercării de asasinat:

– De ce ai tras în mine băiatule? Ţi-am făcut eu vreun rău?
–  Ba nu…
–  Atunci de ce ai vrut să mă omori?
– Fiindcă am citit prin ziare că ai făcut mult rău ţării!
– Şi tu te-ai găsit să mă ucizi pe mine ca să scapi ţara de mine?
– Ba am fost pus de un comisar din Râmnicu Sărat!

Cercetările şi procesul atentatorului

Cercetările încep imediat. Luat „în scurt” Stoica Alexandrescu mărturiseşte că a primit de la deputatul Iosif Oroveanu din Râmnicu Sărat suma de 5.000 de lei şi că deţine banii într-o ladă acasă. Autorităţile se deplasează la domiciliu, dar găsesc lada deschisă şi goală. Oroveanu este arestat. Nu recunoaşte legăturile cu Alexandrescu, plânge şi este… eliberat. Atentatorul îşi retrăsese cele declarate! Mai sunt arestaţi printre alţii, Pompiliu Stănescu – agent agricol şi Iordache Tănase Muscalu.

La 17 decembrie 1886 începe procesul. Martorii apărării ajung la… 160, în timp ce ai acuzării la 58. Printre avocaţii apărării se vor afla personalităţi ale timpului cum ar fi Titu Maiorescu, I. Lahovari. După 7 zile, curtea a pronunţat sentinţele: 20 de ani muncă silnică pentru Stoica Alexandrescu şi un an închisoare corecţională pentru Tănase Muscalu plus 4.000 de lei plătiţi de cei doi drept cheltuieli de judecată. Cazul se pare că se încheia simplu în conformitate cu legea. Şi totuşi, la mai bine de un secol asupra acestei tentative de asasinat mai există multe semne de întrebare.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO