William Cuceritorul, „fiul Diavolului”, măreţul rege care a zdrobit Anglia


William Cuceritorul 1William Cuceritorul avea nişte strămoşi extrem de interesanţi. Descindea din Rollo Plimbăreţul, sau Rolf Bâţâitul, sau Râul Nesăbuitul, o căpetenie a vikingilor care pusese mâna pe o parte din pământul lui Carol cel Simplu, în jurul anului 911. Rollo (sau Rolf, sau Raul) era mojic şi zurbagiu, dar a devenit curând duce de Normandia, aşa că n-a mai contat. Stră-stră-nepotul acestui Rollo a fost Robert Diavolul sau Robert Magnificul, tatăl lui William Cuceritorul.

William scotea ochii oamenilor cu care se războia

William s-a născut în 1027 sau 1028 şi a arătat de timpuriu numeroase semne ale măreţiei sale viitoare. Era un micuţ foarte viteaz, care se sfădea şi se bătea mereu şi-i dobora pe ceilalţi copii la pământ. După ce tatăl său a murit, aproape de Ierusalim, a devenit mai independent şi s-a apucat să scoată ochii oamenilor din orbite. Uneori mai împrăştia nişte otravă prin jur, pe-acolo pe unde era mai mare nevoie de ea. Ca duce de Normandia, William a restaurat ordinea instituind Armistiţiul lui Dumnezeu, sub incidenţa căruia erau interzise orice acte de violenţă în zilele de luni, marţi, joi şi vineri.

Odată, a tăiat mâinile şi picioarele a treizeci şi doi de orăşeni care făcuseră haz pe seama lui. Nu suporta aşa ceva. În aceste vremuri tulburi, viaţa i-a fost salvată de Gallet Nătângul sau Golet Idiotul.

Crudul William s-a îndrăgostit înnebuneşte de prinţesa Matilda

Apoi William s-a îndrăgostit nebuneşte de Matilda de Flandra, fiica lui Baldwin cel Blând, pentru că era foarte bogată şi descindea din Alfred cel Mare (849-899, rege a Angliei) – cel puţin aşa susţinea ea. Aşa că nu puteţi zice că era chiar un oarecare. În plus, Matilda a fost prima femeie care i-a spus în faţă lui William Cuceritorul că este un fiu nelegitim. Făcând acest lucru a pornit una dintre marile poveşti de dragoste ale istoriei. Pare o metodă ciudată, dar însăşi dragostea este un fenomen extrem de ciudat şi n-ar strica să fie mai bine aprofundat.

Matilda de FlandersWilliam a biciuit-o pe nevastă-sa

Matilda a făcut celebra ei remarcă spirituală când William – pe atunci tânăr duce de Normandia – tocmai îi cerea mâna. Matilda era în căutarea unui soţ, dar a spus că nici moartă n-ar lua un fitecine. Cum William era într-adevăr un bastard, fiind fiul lui Robert Diavolul şi-al Herlevei, fata tăbăcarului din Falaise, asta chiar l-a durut. William a sărit pe cal, a găsit-o pe Matilda acasă, a trântit-o la pământ, a târât-o de păr, a şfichiuit-o cu biciul şi a plecat – fără să-şi dea seama, pare-se, că toate astea nu făceau decât să confirme prima remarcă a Matildei.

Matilda n-a început să ţină cu adevărat la William decât în momentul în care acesta a biciuit-o în Bruges. Atunci a hotărât că el a mers un pic prea departe, aşa că l-a luat de soţ şi au avut patru băieţi şi şase fete şi s-au distrat de minune.

Schimbarea bruscă a Matildei a nedumerit mulţi experţi. Trebuie să fi ştiut ea că va avea parte de un sadic, dar poate că tocmai asta i-a plăcut. E de asemenea posibil ca ea să se fi măritat cu el ca să se răzbune sau poate a crezut că dacă oricum o biciuia, măcar să fie căsătoriţi. Majoritatea istoricilor neagă că el ar fi omorât-o până la urmă în bătaie cu un frâu, pentru că i-ar fi schilodit una dintre iubite. E foarte puţin probabil ca, la moartea Matildei, în 1083, William să fi avut vreo iubită, pentru că era deja suficient de matur ca să ştie mai bine.

William şi Matilda erau şi veri

Cei doi au avut probleme şi cu Biserica, legate de consangvinitate, William şi Matilda fiind oarecum veri. Oricum, căsătoria a avut loc în 1053, la patru ani după ce Matilda îl numise cum îl numise pe William. În tot acest timp, William a rămas fidel Matildei sale şi a refuzat să se căsătorească cu altcineva. Fapt este că el avea nevoie ca ea să-i consolideze poziţia în societate. Familia ei era bogată şi puternică şi mai era şi povestea aceea cu descendenţa din Albert cel Mare. William trebuia neapărat să aibă o astfel de soţie. Din pricina obârşiei sale dubioase fusese întotdeauna privit în înalta societate mai mult ca un aspirant decât ca un jucător adevărat.

Aşa cum probabil aţi auzit, William şi-a obţinut titulatura de Cuceritorul în 1066, după ce a câştigat bătălia de la Hastings şi a fost încoronat rege al Angliei. Matilda a traversat Canalul pentru a fi încoronată, la rândul ei, în 1068; apoi a făcut un copil şi s-a dus acasă.

Viaţa de familie a lui William şi a Matildei pare să fi fost destul de fericită cu ocazionalele lupte greco-romane şi ciorovăiala constantă pe seama copiilor şi a autorităţii. Matilda era o nevastă bună, doar că îi lua mereu partea răzvrătitului său fiu, Robert Curthose, un târâie-brâu – dacă a existat vreodată unul în afara lui William Rufus – preferatul tăticului. În anii din urmă, relaţia lor casnică ajunsese cât se poate, de aproape de ideal. Adică stăteau cât mai departe posibil unul de celălalt.

A fost Matilda creatoarea tapiseriei de la Bayeux?

Se credea la un moment dat că Matilda a fost cea care a făcut Tapiseria de la Bayeux – o bucată de pânză de in lungă de peste două sute de picioare, lucrată în lână de opt culori diferite, reprezentând scene ale cuceririi normande – iar ea a devenit un personaj istoric celebru, în mare parte din cauza acestei neînţelegeri. Mai apoi, a ieşit la iveală că n-a avut nimic de-a face cu asta, dar deja devenise într-atât de cunoscută, încât nu mai conta. Tapiseria de la Bayeux este acceptată ca o autoritate în privinţa detaliilor vieţii şi a punctelor de cotitură ale istoriei în secolul al unsprezecelea. De exemplu, caii acelor zile aveau picioare verzi, corpuri albastre, coamele galbene şi capete roşii, în vreme ce oamenii erau reprezentaţi în nişte poziţii frânte şi destul de diferiţi de ceea ce considerăm noi în genere a fi nişte fiinţe umane. În tapiserie sunt reprezentaţi 620 de bărbaţi şi femei şi alte 370 de animale.

Urmaşii lui William

Persoanele ce pretind că descind din William Bastardul – aşa cum o fac mulţi, din cine ştie ce motive – trebuie să demonstreze că în arborele lor genealogic se regăseşte unul dintre copiii acestuia. Henry Beauclerc sau Henric I, cel mai tânăr fiu al lui William şi-al Matildei, apare în mulţi arbori genealogici. Era foarte priceput la asta. A avut douăzeci de copii din flori înainte să se căsătorească, iar după aceea nu a mai stat nimeni să-i numere.

Majoritatea fiicelor lui William n-au avut urmaşi. Unii dintre oamenii noştri cei mai de vază cred că sunt descendenţi ai lui William prin fiica acestuia, Gundred, şi asta ar fi cât se poate de în regulă dacă el ar fi avut vreodată o fată cu acest nume. După spusele anumitor experţi, Gundred care s-a măritat cu William de Warren -mai târziu conte de Surrey – era fiica Matildei şi a d-lui Gerbod, şi prin urmare nu avea nicio legătură de sânge cu William.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock