Un eveniment bizar are loc într-o localitate din Polonia: aici, de circa un deceniu, nu se mai nasc decât fete! Explicaţia?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Micul sat polonez Miejsce Odrzanskie a atras atenţia mass-mediei din întreaga lume, ca urmare a unei „anomalii ciudate a populației”. Astfel, a trecut mai bine de un deceniu de când ultimul băiat s-a născut în acest loc, ultimii 12 bebeluși aduşi în viaţă fiind toate fete, scrie New York Times.

Primarul localităţii spune că există un interes științific – probabil din partea geneticienilor – în cercetarea unui asemenea eveniment neobişnuit. Dar teoria cea mai probabilă este aceea că totul este doar o coincidență statistică. Dar, cum ar putea fi posibil acest lucru?

La fel ca o aruncare unei monede, o naștere are două rezultate la fel de probabile – și, prin urmare, probabilitatea ca un copil să fie fată este de 50%. De asemenea, putem presupune că fiecare naștere individuală poate fi considerată independentă de cea anterioară – prima mamă care are o fată nu face mai mult sau mai puţin probabil ca cea de-a doua mamă să aibă şi ea o fată.

Prin urmare, probabilitatea de a avea două fete la rând este 1/2 x 1/2 = 1/4. Prin extensie, putem observa că probabilitatea ca 12 fete consecutive să se nască în Miejsce Odrzanskie este de 1/4.096. Acest lucru sună extrem de puțin probabil – dacă vi s-ar spune că există una din 4.000 de șanse să plouă mâine, atunci probabil că nu v-aţi deranja să vă luaţi umbrela. Cu toate acestea, este important să ne amintim că aceste şanse se referă la întrebarea foarte specifică: „Care este probabilitatea să existe 12 fete consecutive născute în Miejsce Odrzanskie?”

Nu există nimic special în această localitate din Polonia – ar fi putut ca acest eveniment să se întâmple într-o localitate din Lituania sau Ungaria. La fel, ar fi putut fi vorba de 12 băieți, în loc de fete.

Dacă schimbăm întrebarea: „Care este probabilitatea ca ultimii 12 copii născuți într-un oraș din lume să aibă același s*x?” atunci vedem o poveste complet diferită. GeoNames este o bază de date online care conține detalii despre fiecare localitate din lume, cu o populație de peste 500 de locuitori, de unde putem afla că există puțin sub 200.000 de localităţi pe această planetă. Pe baza acestui lucru, ne-am aștepta să existe aproximativ 50 de localităţi din lume, cu 12 fete născute consecutiv (1/4096 x 200.000) și alte 50 de localităţi cu 12 băieți născuţi consecutiv. Așadar, deși acest lucru pare a fi un eveniment ciudat și unic pentru oamenii din Miejsce Odrzanskie, există, probabil, aproximativ 100 de alte locuri din lume unde se întâmplă ceva similar acum.

O parte din motivul pentru care cazul Miejsce Odrzanskie ar fi putut atrage atât de multă atenție este următorul: localitatea este una foarte mică, de doar 272 de persoane, cu o natalitate de nu mai mult de una pe an. Asta înseamnă că acest număr de 12 fete născute să se întindă pe aproape un deceniu, ceea ce a atras atâta atenție…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock