Un eveniment bizar are loc într-o localitate din Polonia: aici, de circa un deceniu, nu se mai nasc decât fete! Explicaţia?

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Micul sat polonez Miejsce Odrzanskie a atras atenţia mass-mediei din întreaga lume, ca urmare a unei “anomalii ciudate a populației”. Astfel, a trecut mai bine de un deceniu de când ultimul băiat s-a născut în acest loc, ultimii 12 bebeluși aduşi în viaţă fiind toate fete, scrie New York Times.

Primarul localităţii spune că există un interes științific – probabil din partea geneticienilor – în cercetarea unui asemenea eveniment neobişnuit. Dar teoria cea mai probabilă este aceea că totul este doar o coincidență statistică. Dar, cum ar putea fi posibil acest lucru?

La fel ca o aruncare unei monede, o naștere are două rezultate la fel de probabile – și, prin urmare, probabilitatea ca un copil să fie fată este de 50%. De asemenea, putem presupune că fiecare naștere individuală poate fi considerată independentă de cea anterioară – prima mamă care are o fată nu face mai mult sau mai puţin probabil ca cea de-a doua mamă să aibă şi ea o fată.

Prin urmare, probabilitatea de a avea două fete la rând este 1/2 x 1/2 = 1/4. Prin extensie, putem observa că probabilitatea ca 12 fete consecutive să se nască în Miejsce Odrzanskie este de 1/4.096. Acest lucru sună extrem de puțin probabil – dacă vi s-ar spune că există una din 4.000 de șanse să plouă mâine, atunci probabil că nu v-aţi deranja să vă luaţi umbrela. Cu toate acestea, este important să ne amintim că aceste şanse se referă la întrebarea foarte specifică: „Care este probabilitatea să existe 12 fete consecutive născute în Miejsce Odrzanskie?”

Nu există nimic special în această localitate din Polonia – ar fi putut ca acest eveniment să se întâmple într-o localitate din Lituania sau Ungaria. La fel, ar fi putut fi vorba de 12 băieți, în loc de fete.

Dacă schimbăm întrebarea: „Care este probabilitatea ca ultimii 12 copii născuți într-un oraș din lume să aibă același s*x?” atunci vedem o poveste complet diferită. GeoNames este o bază de date online care conține detalii despre fiecare localitate din lume, cu o populație de peste 500 de locuitori, de unde putem afla că există puțin sub 200.000 de localităţi pe această planetă. Pe baza acestui lucru, ne-am aștepta să existe aproximativ 50 de localităţi din lume, cu 12 fete născute consecutiv (1/4096 x 200.000) și alte 50 de localităţi cu 12 băieți născuţi consecutiv. Așadar, deși acest lucru pare a fi un eveniment ciudat și unic pentru oamenii din Miejsce Odrzanskie, există, probabil, aproximativ 100 de alte locuri din lume unde se întâmplă ceva similar acum.

O parte din motivul pentru care cazul Miejsce Odrzanskie ar fi putut atrage atât de multă atenție este următorul: localitatea este una foarte mică, de doar 272 de persoane, cu o natalitate de nu mai mult de una pe an. Asta înseamnă că acest număr de 12 fete născute să se întindă pe aproape un deceniu, ceea ce a atras atâta atenție…


  •  
  •  
  •  
  •