Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

S-a rezolvat enigma călătoriei în timp? Descoperirile unui student din Australia

  •  
  •  
  •  
  •  

blankÎn celebrul film SF „Înapoi la viitor” („Back to the Future”), dar şi în alte filme asemănătoare, călătoria în timp este o tehnologie folosită în mod uzual. Dar, ar putea fi cu adevărat posibil să călătorești în trecut?

Una dintre cele mai dezbătute probleme privitor la călătoriile în timp îl constituie „paradoxul bunicului”. Dacă un om călătoreşte în trecut şi îşi ucide bunicul, atunci cum ar putea el să mai existe, dacă şi-a omorât bunicul, înainte ca el să se nască? Aceasta înseamnă că acel călător în timp n-ar mai trebui să existe. Acesta este un concept care ar face din ideea schimbării evenimentelor din trecut o imposibilitate totală.

Sau, de exemplu, imaginați-vă faceţi o călătorie în trecut pentru a opri o boală mortală. Dacă aţi reuși, nu ar fi existat motivul (o boală) pentru călătoria în timp.

Acum, însă, studentul la fizică Germain Tobar, de la Universitatea din Queensland din Australia, crede că are făcute toate calculele matematice pentru a evita în totalitate acest paradox. Conform calculelor sale, complexul spațiu-timp este de fapt capabil să se adapteze pentru a evita ca paradoxul să aibă loc. În exemplul menționat mai sus, epidemia mortală va izbucni, indiferent de eforturile făcute în călătoria în timp, pentru a o opri, făcând-o astfel un eveniment inevitabil.

„Dinamica clasică spune că, dacă cunoașteți starea unui sistem la un moment dat, acest lucru ne poate spune întreaga istorie a sistemului”, a spus Tobar. „Cu toate acestea, teoria relativității generale a lui Einstein prezice existența unor bucle de timp sau a unei călătorii în timp, acolo unde un eveniment poate fi atât în ​​trecut, cât și în viitorul său”.

Desigur, toate acestea sunt pur ipotetice – rămâne de văzut dacă călătoria în timp este sau nu posibilă; nu este sigur cum ar funcționa și dacă lucrurile ar putea fi sau nu schimbate. Dar, munca lui Tobar pe acest subiect s-a dovedit destul de convingătoare.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencealert.com


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu