S-a rezolvat enigma călătoriei în timp? Descoperirile unui student din Australia


În celebrul film SF „Înapoi la viitor” („Back to the Future”), dar şi în alte filme asemănătoare, călătoria în timp este o tehnologie folosită în mod uzual. Dar, ar putea fi cu adevărat posibil să călătorești în trecut?

Una dintre cele mai dezbătute probleme privitor la călătoriile în timp îl constituie „paradoxul bunicului”. Dacă un om călătoreşte în trecut şi îşi ucide bunicul, atunci cum ar putea el să mai existe, dacă şi-a omorât bunicul, înainte ca el să se nască? Aceasta înseamnă că acel călător în timp n-ar mai trebui să existe. Acesta este un concept care ar face din ideea schimbării evenimentelor din trecut o imposibilitate totală.

Sau, de exemplu, imaginați-vă faceţi o călătorie în trecut pentru a opri o boală mortală. Dacă aţi reuși, nu ar fi existat motivul (o boală) pentru călătoria în timp.

Acum, însă, studentul la fizică Germain Tobar, de la Universitatea din Queensland din Australia, crede că are făcute toate calculele matematice pentru a evita în totalitate acest paradox. Conform calculelor sale, complexul spațiu-timp este de fapt capabil să se adapteze pentru a evita ca paradoxul să aibă loc. În exemplul menționat mai sus, epidemia mortală va izbucni, indiferent de eforturile făcute în călătoria în timp, pentru a o opri, făcând-o astfel un eveniment inevitabil.

„Dinamica clasică spune că, dacă cunoașteți starea unui sistem la un moment dat, acest lucru ne poate spune întreaga istorie a sistemului”, a spus Tobar. „Cu toate acestea, teoria relativității generale a lui Einstein prezice existența unor bucle de timp sau a unei călătorii în timp, acolo unde un eveniment poate fi atât în ​​trecut, cât și în viitorul său”.

Desigur, toate acestea sunt pur ipotetice – rămâne de văzut dacă călătoria în timp este sau nu posibilă; nu este sigur cum ar funcționa și dacă lucrurile ar putea fi sau nu schimbate. Dar, munca lui Tobar pe acest subiect s-a dovedit destul de convingătoare.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencealert.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock