În urmă cu 2 milenii, un inginer grec antic inventa prima maşină cu aburi, cu 1.700 de ani înainte de revoluţia industrială a motoarelor cu aburi


Precum bine ştim din fizică, motorul cu abur este un motor termic cu ardere externă, care transformă energia termică a aburului în lucru mecanic. Primul motor performant cu aburi a fost construit în 1712 de inginerul Thomas Newcomen. Acest motor avea un braț mare care pompa apa cu o frecvență de 16 mișcări de du-te-vino pe minut. În 1776, James Watt, un constructor scoțian de mecanisme, a adus îmbunătățiri motorului lui Newcomen.

Dar, în secolul d.Hr., inginerul grec Heron din Alexandria, cu 1.700 de ani mai devreme, inventa prima maşină cu aburi, numită aeolipil. Astfel, o sferă goală pe dinăuntru era pivotată pe două tuburi prin care trecea aburul dintr-un mic fierbător. Aburul umplea sfera și ieșea prin țevi dispuse în părți opuse ale acesteia. Jeturile de abur care țâșneau determinau sfera să se rotească. În timp ce ne gândim la puterea aburului ca la o descoperire a revoluției industriale, acest geniu grec antic a demonstrat principiul cu peste 1 mileniu şi jumătate mai devreme. Dispozitivul se putea învârti la peste 1.000 de rotații pe minut – deși probabil a fost folosit mai mult ca o distracţie decât ca o mașină practică.

Aeolipilul a arătat potențialul brut al puterii aburului, dar lumea antică nu avea infrastructura de metalurgie și industrială pentru a o dezvolta în continuare. Această invenție remarcabilă ar rămâne o curiozitate fascinantă până când puterea aburului a fost redescoperită și a revoluționat lumea multe secole mai târziu.