Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Se foloseşte Huawei P30 Pro de Inteligenţa Artificială pentru a falsifica fotografiile cu Luna? Ăsta e trendul, de a vedea doar realitatea augmentată?


Precum se știe, noul telefon Huawei P30 Pro a creat senzație în lume după ce au fost făcute mai multe fotografii uluitoare cu ajutorul camerei sale încorporate (realizate în colaborare cu inginerii de la Leica). Iar unele dintre aceste fotografii care au făcut senzaţie pe Internet sunt cele făcute asupra Lunii, noaptea. Cu un simplu telefon, care mai dispune şi de un zoom optic (combinat cu unul digital) se pot face o fotografie ca aceasta de mai jos, fără ajutorul vreunui trepied, doar din mână!? Cu adevărat incredibil este faptul că se pot obţine asemenea imagini cu un smartphone, ţinând cont că Luna se află la circa 350.000 de km distanţă! Dar totuşi, care e şmecheria, ţinând cont de faptul că în această fotografie s-a folosit „Moon Mode”? Ce secrete ascunde Huawei pentru a obţine asemenea imagini?

Ghidul oficial al utilizatorului de Huawei P30 Pro descrie cum funcţionează „Moon Mode”: „”Moon Mode” ajută la captarea în mod adecvat a frumuseții Lunii, împreună cu detalii fine, precum luminile și umbrele Lunii”. Se presupune că așa funcționează sistemul: un utilizator Huawei P30 Pro îndreaptă telefonul spre Lună și o măreşte folosindu-se de zoom. P30 Pro identifică (folosind Inteligenţa Artificială) faptul că utilizatorul încearcă să facă o fotografie a Lunii și, astfel, sugerează „Moon Mode”.
Utilizatorul selectează „Moon Mode” și astfel camera telefonului „vă ajută să obțineți o fotografie clară”, utilizând algoritmii menționați mai sus.

Huawei nu intră în detalii cu privire la modul în care funcționează algoritmul „Moon Mode”. Huawei pare să sugereze că algoritmul ia informațiile din fotografia specifică făcută și apoi prelucrează acea imagine specifică folosind informații cunoscute despre fața Lunii, pentru a stabiliza și altfel „a repara” imaginea. Dar, s-ar putea ca acesta să nu fie adevărul. Potrivit testelor realizate de Wang Yue, Huawei P30 Pro nu doar îmbunătățește informațiile despre imagine pe care utilizatorul le captează, dar, de fapt, introduce imagini pre-existente ale Lunii în fotografie. Cu alte cuvinte, fotografia care aţi realizat-o folosind „Moon Mode” ar putea să nu fie fotografia dvs., ci un hibrid dintre fotografia voastră și  augmentarea artificială.

Pentru a testa această teorie, Yue a fotografiat Luna din mai multe unghiuri diferite, precum și obiecte non-lunare, folosind „Moon Mode”. Puteți citi întregul său raport aici, dar esenţa este aceasta: „Moon Mode” nu pare să creeze fotografii complet originale.

Dacă „Moon Mode” face exact ceea ce Huawei spune că face – „vă ajută să captați frumusețea Lunii” – atunci nu ar exista nicio controversă aici. Însă problema apare atunci când un utilizator va capta o fotografie a Lunii, care este apoi „înfrumuseţată” cu elemente artificiale, pentru a face să pară că s-a făcut o fotografie frumoasă a Lunii. Astfel, utilizatorul este înşelat.

Întrebarea care se pune e următoarea: oare în toate fotografiile Huawei P30 Pro foloseşte asemenea şmecherii pentru a induce în eroare utilizatorul?