Oamenii de știință au arătat pentru prima dată că teleportarea a fost posibilă în 1993, când o echipă de la IBM a reuşit teleportarea unei stări cuantice. Cinci ani mai târziu, fizicienii de la Institutul de Tehnologie din California (CALTECH) și de la Universitatea din Țara Galilor (Marea Britanie) au pus teoria în practică, teleportând un foton (particula care transportă lumină) printr -un contor de cablu coaxial, un tip de linie de transmisie folosită în mod obișnuit pentru conectarea semnelor prin satelit sau Internet cu bandă largă.
Ca și mașinile zburătoare și călătoriile în timp, această abilitate de a muta ceva instantaneu prin spațiul fizic este extrem de atractivă – chiar dacă pare imposibil. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt convinși că o descoperire a tehnologiei cuantice de calcul poate face ca teleportarea să fie o realitate. Până în prezent, cele mai avansate experimente de teleportare au depins de fotoni, dar, în 2020, oamenii de știință au descoperit că poate fi posibilă teleportarea electronilor care își pot menține statele cuantice pentru perioade mai lungi. Aşadar, materia mai complexă va fi următorul pas? Dacă putem muta particule și electroni din punctul A la punctul B instantaneu, am putea teleporta atomi întregi, molecule, celule vii și, în cele din urmă, oameni? Și poate mai important, chiar dacă am găsit o modalitate de a teleporta oameni întregi… chiar ar trebui să facem asta? La urma urmei, nu există nicio garanție că toate particulele corpului tău, odată regrupate în destinație, vor forma un „tu” complet intact și fundamental neschimbat.
În 2016, fizicienii de la Universitatea din Calgary (Canada), au teleportat o particulă de 6 kilometri prin cablurile din fibră optică ale orașului. Un an mai târziu, oamenii de știință din China au teleportat un foton de pe Pământ la un satelit orbită, la peste 300 de kilometri înălțime.
Oricum, oamenii de știință îşi pun baza pe știința teleportării pe o forță misterioasă care menține stări fizice de particule îndepărtate sincronizate. Acest lucru ar permite ca doi fotoni să formeze o singură stare cuantică, chiar dacă ei sunt separaţi.
Până în prezent, oamenii de știință nu au determinat mecanismul ideal pentru a transmite o stare cuantică. Cercetătorii au folosit cabluri coaxiale, cabluri cu fibră optică și chiar au încercat fără niciun mijloc de transfer.
În prezent, transportarea ființelor umane dintr-un loc în altul încă nu este posibil. Corpul uman este compus din aproximativ 10^27 atomi. Fiecare atom este format din electroni, protoni și neutroni. Fiecare dintre aceste particule subatomice este compusă din părți mai mici, cum ar fi quark-uri – și toate au propriile stări cuantice. Imaginaţi-vă cantitatea colosală de stări cuantice pe care ar trebui să le calculăm pentru a trimite o fiinţă umană de la punctul A la punctul B. Înainte de a înțelege ce poate face mecanica cuantică, majoritatea scriitorilor SF au presupus că teleportarea umană înseamnă că trupul uman va fi dezintegrat, transportat și apoi reconstituit. Dar, e posibil ca starea cuantică a fiecărei particule a corpului uman teleportat să nu ajungă niciodată la 100% fidelitate în locul transportat.