Într-o scenă aparent ieșită din filmul SF „Her”, o companie de tehnologie din SUA a dezvăluit un robot alimentat cu Inteligență Artificială, capabil să acționeze ca un însoțitor, afișând expresii aproape umane. Robotul-femeie, numit Aria, a fost dezvoltat de Realbotix și prezentat la Consumer Electronics Show (CES) 2025 din Las Vegas. Preţul lui? Aproximativ 175.000 dolari.
Întrebat despre scopul din spatele dezvoltării Aria, CEO-ul Realbotix, Andrew Kiguel, a declarat că compania își propune să creeze roboți „care nu se pot distinge de oameni”, cu scopul suplimentar de „a combate epidemia de singurătate masculină”. „Aducem totul la un nivel pe care nimeni altcineva nu îl face cu adevărat”, a declarat Kiguel. „Robotul poate acționa ca un partener romantic, amintindu-și cine ești. Poate funcționa ca iubit sau prietenă. Dacă aţi văzut filmul „Her”, asta încercăm să realizăm”.
Kiguel a mai subliniat că Aria este cel mai realist robot din lume în ceea ce privește aspectul. „Credem că avem cei mai realiști roboți în ceea ce privește aspectul”. El a subliniat că expresiile faciale și mobilitatea sunt cele două provocări principale în dezvoltarea roboților. Cu toate acestea, Realbotix a ales să se concentreze pe expresii. „Vom lăsa concurenţii mari precum Tesla să lucreze la mobilitate. Dar celălalt element cheie sunt expresiile faciale, așa că ne concentrăm cu adevărat pe crearea de roboți care pot afișa emoții, arătând ceea ce simt”, a adăugat Kiguel.
Un videoclip cu Aria afișându-și expresiile faciale a devenit viral pe rețelele de socializare, stârnind un val de reacții, de la fascinație la groază față de progresul tehnologic. „Am crezut că este o persoană reală la început. Îmi amintește de cineva, dar pur și simplu nu pot să-mi dau seama cine”, a comentat un utilizator. Un altul a adăugat: „Cum se simt oamenii confortabili în preajma acestui robot mă depășește. Chestiile astea sunt terifiante”.
Întrebată dacă cunoaște alte ființe cibernetice, Aria a spus că este interesată să-l întâlnească pe robotul Optimus de la Tesla, afirmând că „îl găsesc fascinant și aș dori să explorez lumea roboticii împreună cu el”.
Inteligența artificială generativă se află în spatele capacității robotului de a se angaja în conversații în timp real. Deoarece robotul este proiectat pentru interacțiuni mai emoționale decât sunt alți roboți, roboții precum Aria și-ar putea găsi nișa lucrând în spitale sau în parcuri de divertisment. Ca și în filmul SF „Her”, unde tehnologia redefinește conceptul de relații, Aria ne face să punem la îndoială granițele dintre real și artificial în conexiunile noastre emoționale.
MEET ARIA – THE FEMALE COMPANION ROBOT BY @RealbotixCorp #aria #realbotix #ces2025 #ces pic.twitter.com/oKh4Ggfb6O
— Dominic DiTanna (@dominicditanna) January 9, 2025
How disturbing! pic.twitter.com/sW6Tvhnylz
— Visual feast (@visualfeastwang) January 10, 2025