De ce plăcile video se găsesc din ce în ce mai greu în lume în această perioadă? Ce se întâmplă cu adevărat?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Cine doreşte în această perioadă (2021) să-şi cumpere un calculator nou sau să-şi schimbe placa video veche pentru un joc video perfomant, constată că, în mod efectiv, plăcile video mai performante aproape că nu mai există. Cererea de plăci video medii şi superioare a explodat (la fel şi preţurile). Astfel, cel mai de bază principiu al economiei, legea cererii și ofertei, se aplică în mod deosebit plăcilor video în ziua de azi.

Desigur, s-ar putea da vina în special pe pandemia din 2020-2021 pentru această situaţie, însă de ce nu apar probleme şi la celelalte componente de calculator? De fapt, marea problemă o constituie penuria de cipuri de siliciu. Semiconductorii folosiţi la fabricarea plăcilor video, se bazează pe siliciu, un element central pentru producția de masă. Datorită crizei semiconductorilor, au probleme de producţie şi marii fabricanţi de automobile.

Dar, o asemenea criză nu este una nouă. S-a mai întâmplat în 1988, atunci când lumea era în nebunia jocului Mario. Cererea noului joc Mario, Super Mario Bros. 3, era atât de mare, încât producătorul Nintendo s-a văzut depăşit de situaţie, microcipurile lipsind cu desăvârşire. Întrebat atunci ce-are de gând să facă, vicepreşedintele de marketing, Peter Main, a răspuns: „Doar să sper şi să mă rog”.

Şi, să ştiţi, că există doar o criză a plăcilor grafice, ci şi a consolelor de jocuri, cum este PlayStation 5 de la Sony. Pe ebay.com, puteţi găsi PlayStation 5 la 1.500 de dolari, însă această sumă este exorbitantă, pentru că ele costă, în mod normal, doar 500 de dolari.

De fapt, principala cauză pentru care plăcile grafice performante se găsesc din ce în ce mai greu în lume, este dată de criptomonede, care folosesc o putere mare de procesare; plăcile grafice puternice sunt văzute ca cea mai bună opțiune pentru a produce aceste criptomonede, fie că este vorba de Bitcoin, Ethereum sau altele.

Nvidia, cel mai mare producător de plăci grafice, intenționează să ofere plăci video dedicate pe „minerit” (pentru criptomonede), astfel încât cei pasionaţi de jocuri de calculator să poată avea la dispoziţie oricând plăcile video „clasice”.

Producătorul GeForce a anunțat recent că lipsa globală a plăcilor video va continua pe tot parcursul anului 2021. Ce este mai rău, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) și producătorul de procesoare Intel au avertizat, de asemenea, că această lipsă poate continua până în 2022.

Având în vedere starea pandemiei și aceste anunțuri ale marilor companii, viitorul apropiat al plăcilor video pare a fi sumbru…


Lasă un comentariu