Huawei îşi lansează în august 2019 propriul sistem de operare, HongMeng, ca alternativă la Android. Vom fi spionaţi de guvernul chinez?


Fiind acuzată că ar face spionaj pentru guvernul chinez, corporaţia chineză Huawei a primit sancţiuni din partea SUA, fiind limitată de către Google în folosirea sistemului de operare Android în propriile smartphone-uri. Compania chineză n-a stat cu mâinile în sân, aşteptându-se la aceste sancţiuni, aşa că de mai mulţi ani îşi pregăteşte propriul sistem de operare, care se pare că va fi lansat pe piaţă în august 2019.

Sistemul de operare Huawei, HongMeng, ca alternativă potențială la sistemul de operare Google Android, are un design bazat pe Unix, oferă un nou ton de apel și un nou panou de notificare, o interfață mai curată pentru camera photo și video, și mai multă animație precum și o viteză mult mai mare – cel puţin aşa promit oficialii companiei Huawei.

Ambiţiile chinezilor sunt foarte mari. Ei vor să redefinească piața actuală dominată de iOS (22%) și de Android (76%), pentru că ei spun că noul sistem de operare va fi cu 60% mai rapid decât Android și decât iOS. Un avantaj cheie al sistemului de operare HongMeng este că aplicațiile Android nu trebuie să fie recodificate pentru a rula în acest nou sistem de operare, adică aplicaţiile Android vor fi compatibile cu HongMeng.

Interesant e faptul că mai mulți producători chinezi de smartphone-uri, cum ar fi Xiaomi și Oppo, vor instala probabil noul sistemul de operare în telefoanele lor.

Huawei a fost pusă de guvernul SUA pe o listă neagră a comerțului în mai 2019, de către Departamentul de Comerț al Statelor Unite, invocându-se preocupările legate de securitatea națională. Acest lucru a împiedicat efectiv firma să cumpere hardware, software și servicii de la furnizorii săi americani de înaltă tehnologie.

Oare dacă vom cumpăra telefoane Huawei, cu sistemul de operare HongMeng, guvernul chinez ne va monitoriza tot ceea ce facem?