Într-o lume în care combustibilii fosili se epuizează, dar şi poluează mult, panourile solare pot oferi o soluție durabilă pentru problemele noastre energetice. Dar, de asemenea, există o mare problemă: panourile solare sunt masive și trebuie să fie instalate undeva unde se produce multă lumină solară. Dar unde am putea avea garantată lumina Soarelui în fiecare zi? Putem să acoperim un deșert întreg în panourile solare? Ar fi suficient pentru a oferi energie pentru întreaga lume?
Însă, trebuie ştiut faptul că în doar 6 ore, deşerturile lumii primesc mai multă energie solară decât ar putea consuma într-un an întreaga rasă umană. Dacă, de exemplu, am acoperi doar 1,2% din deșertul Sahara în panourile solare, am putea să valorificăm suficient această energie pentru a satisface nevoile energetice ale întregii lumi! Pare incredibil, dar aşa este.
Dar nu ar fi ușor. Cum am putea depăși obstacolele geopolitice și financiare care ar implica un asemenea proiect? Și cum ar putea acest proiect să schimbe climatul Saharei? În bine. Dacă deșertul Saharei ar fi acoperit cu panouri solare uriașe, acest lucru ar dubla precipitațiile din regiune și ar spori acoperirea vegetației cu aproximativ 20%.
Nisipul saharian este neobișnuit de colorat, ceea ce înseamnă că acesta reflectă multă lumină și căldură în aer. Dacă am acoperi nisipul cu panouri solare, ar însemna că ar fi absorbită mai multă lumină solară și că temperatura solului ar crește. Aerul mai cald s-ar ridica în zonele din atmosferă unde aerul este mai rece, umiditatea ar condensa și ar cădea ploi, fenomen extrem de rar în deşertul Sahara (aproape inexistent).
Aşadar, dacă aceste panouri solare nu numai că ar oferi soluții energetice durabile şi ieftine pentru întreaga planetă, ci şi ar transforma deşertul Sahara într-o oază de verdeaţă, atunci ce așteptăm? Nu ar trebui deja să construim aceste lucruri?
Ei bine, totul este ceva mai complicat. Această energie ar trebui exportată, în primul rând în Europa. În prezent, rețelele electrice din Africa nu sunt foarte fiabile și ar avea nevoie de linii electrice de aproximativ 800-3000 km pentru a fi corespunzătoare. Apoi, transportul de energie electrică pe distanțe lungi ar duce la pierderi de energie de până la 10%, ceea ce înseamnă nişte costuri suplimentare. Apoi, de unde ar veni toți banii pentru un asemenea proiect? Africa are parte de numeroase guverne instabile, autocrate şi corupte, care îi opreşte pe investitori în proiecte de asemenea anvergură. Însă, ideea e că se poate, însă oamenii politici, în loc să se gândească la oamenii planetei, ei o ţin în conflicte militare şi în certuri…