Anul 2021 a fost cel mai scurt an înregistrat vreodată! De ce?


Potrivit experților de pe site-ul timeanddate.com, 2021 a fost, în mod obiectiv, un an mai scurt decât de obicei. Deşi niciun om nu ar fi putut observa asta, pentru că anul trecut (2021) a fost cu aproximativ 65 de milisecunde mai scurt decât media altor ani, fiind cel mai scurt an înregistrat vreodată.

Iar totul se datorează vitezei de rotație a Pământului. O mică schimbare a vitezei de rotire a planetei ar putea face ca o zi să fie cu o mică fracțiune de secundă mai lungă sau mai scurtă decât media de 86.400 de secunde. Iar ceea ce schimbă viteza de rotaţie a planetei noastre este orbita Lunii și distanța Lunii faţă de Pământ. Dar, se pare că mai sunt şi alţi factori pe termen lung, cum ar fi mișcarea oceanelor planetei noastre. Ca atare, este dificil să faci predicții despre viteza de rotație a Pământului.

În general, se crede că Pământul a încetinit pe perioade lungi de timp, ceea ce a făcut ca anii să se prelungească treptat. Acest lucru poate fi dedus din lucruri precum înregistrările geologice sau observațiile astronomice ale eclipselor de Soare. Dar, atunci când viteza de rotaţie a Pământului creşte, cum a fost în anul 2021, anul va fi mai scurt. Şi, conform calculelor matematice, se crede că şi anul 2022 va fi şi mai scurt.

Cifrele oficiale privind lungimea unei zile sunt publicate de Oficiul Internațional de Rotație a Pământului (IERS). Începând cu anii 1960, oamenii de știință au măsurat lungimea unei zile folosind ceasurile atomice – ceasuri uimitor de precise care nu pierd sau câștigă timp mai mult de aproximativ 0,0000001 secunde pe an. Datorită ceasurilor atomice, oamenii de știință știu exact când lungimea unei zile se abate de la medie.

Ceasurile atomice de astăzi pot testa cu precizie înțelegerea noastră a fizicii fundamentale, pot asigura tranzacții financiare sigure și pot oferi cu ușurință timpul necesar, cu o precizie de o miliardime de secundă, pentru sistemele de cartografiere care utilizează sistemul de poziționare globală GPS.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock