„Primul om în Cosmos”, Gagarin, a fost vreodată în spaţiu? Au înscenat ruşii totul?


Autorul maghiar Istvan Nemere, într-o publicaţie apărută în 1990, afirmă că tovarăşul Gagarin nu s-a ridicat, în realitate, niciodată de la sol, totul fiind un fals gigantic, înscenat perfect de ruşi. Gagarin ar fi fost prezentat publicului în locul unui alt astronaut sovietic care se accidentase.

Ziarul „Berliner Kurier am Abend” scrie pe marginea afirmaţiilor lui Nemere: „Există o mulţime de inexactităţi şi de contradicţii: astfel, nu există documente filmate ale lansării şi aterizării. Oamenii de ştiinţă au ajuns la un consens în ceea ce priveşte durata şi coordonatele zborului numai după câteva zile şi după ce au făcut corecturi penibile”. Lucruri miraculoase s-au întâmplat şi la aterizare: „Gagarin trebuie să fi ieşit singur din capsula strâmtă. Căci el a salutat o ţărancă pe drum (…), înainte ca echipele de intervenţie să fi ajuns la el”. Astfel că Istvan Nemere nu se mai miră că Gagarin a murit doar câţiva ani mai târziu, în timpul unui zbor de antrenament, în condiţii care nu au fost niciodată elucidate.

Jurnalistul Thomas Alexander nu dă doi bani pe aceste zvonuri. Pentru el, toate lucrurile s-au întâmplat cu adevărat. Cu toate acestea, neamţul recunoaşte că au existat şi că încă mai există neclarităţi în ceea ce priveşte moartea lui Gagarin: „Circumstanţele exacte au fost într-adevăr ţinute secrete până în ziua de astăzi. Cu toate acestea, afirmaţiile lui Nemere ar putea conţine un grăunte de adevăr. Oricum, ziarul armatei „Krasnaia Svezda” confirmă, în aprilie 1992 – citând un raport secret -, că Gagarin „ar fi fost catapultat din capsula Vostok la 7 kilometri altitudine, după ce a încercuit o dată Pământul şi a coborât cu paraşuta” -, în ciuda rapoartelor de până acum, care vorbeau despre o aterizare perfectă.


Lasă un comentariu