Astrofizicienii din Australia au detectat „explozii rapide de unde radio” necunoscute, care ar putea proveni de la o civilizaţie extraterestră avansată!

  •  
  •  
  •  
  •  

Începând cu anul 2001, radiotelescopul Parkes din Australia a recepţionat o serie de unde misterioase, neidentificate de energie pe care astronomii le-au denumit „explozii rapide de unde radio” (ERUR). La început, pentru că niciun alt telescop din lume nu a detectat vreodată acesteexplozii”, s-a presupus că ele se datorau unor erori în electronică telescopului dar acum, 13 ani mai târziu, un telescop de pe cealaltă parte a planetei, în Puerto Rico, a detectat un ERUR asemănător. Această a doua detectare a unui ERUR înseamnă totul nu este doar o întâmplare. Dar, cel mai important lucru îl reprezintă faptul astronomii nu au absolut nicio idee despre originea undelor radio rapide. Unele teorii au sugerat ERUR-urile provin dintr-o gaură neagră, din erupţiile solare, sau poate de la stelele din apropiere. Însă, unul dintre astronomii care au înregistrat pentru prima dată ERUR-ul crede că acesta ar putea reprezenta chiar o semnătură a unei civilizații extraterestre!

Primul ERUR a fost descoperit întâmplător în 2007, când o echipă de astrofizicieni condusă de Duncan Lorimer, s-a uitat pe arhivele de înregistrări de la Observatorul Parkes din New South Wales, Australia. În noaptea de 24 august 2001, o explozie de cinci milisecunde de unde radio a izbucnit într-o noapte liniştită de lângă Micul Nor Magellanic și ea a fost captată de radiotelescop. Lorimer și echipa sa au analizat acest ERUR ani de zile, dar neavând date suplimentare, a fost imposibil să se determine dacă a fost vorba de un nou fenomen astrofizic, sau doar de o sursă locală de interferență, cum ar fi o furtună cu fulgere. În 2013, o altă echipă a analizat datele radiotelescopului Parkes și a mai găsit încă patru explozii similare.

Fiind vorba de acelaşi radiotelescop, era prea devreme în a se trage o concluzie; orice doctor nu ar putea face un studiu medical serios având doar un singur pacient. Poate că acest radiotelescop australian avea o problemă de electronică necunoscută… Totul până în 2014, când radiotelescopul Arecibo din Puerto Rico, aflat la mii de kilometri distanţă faţă de Parkes, a detectat un ERUR asemănător! De data aceasta, totul nu mai poate fi doar o coincidenţă, iar astronomii au început să studieze serios acest subiect.

Ce e mai excitant e faptul că nimeni nu le cunoaşte originea! Studiul din 2013 de la Parkes, care a constatat patru explozii timp de un an, într-o zonă redusă a cerului, sugerează faptul că ERUR-ile sunt, de fapt, destul de comune, şi probabil că apar regulat o dată la fiecare 10 secunde. ERUR-ile sunt, de asemenea, intens luminoase. Astfel de regularităţi şi intensităţi exclud câteva origini probabile, cum ar fievaporarea” găurilor negre sau fuziunea unei perechi de stele neutronice. Exploziile de raze gamma au aceiaşi intensitate, dar se întâmplă numai o dată pe zi. O posibilă explicatie ar fi aceea că ERUR-ile ar putea fi create de către magnetari, un tip special de stele neutronice ce pot elibera mai multă energie într-o milisecundă decât o face Soarele nostru în 300.000 de ani.

Sau, desigur, altă posibilitate ar fi aceea ca ERUR-ile să fie produse de civilizațiile extraterestre intergalactice. Dacă există o civilizaţie extraterestră care doreşte să-şi anunţe existenţa în întreg Universul, producând intenţionat aceste explozii!? Desigur, totul nu e decât o teorie care merită investigată. Următorul pas este acela de a efectua o triangulație în timp real a acestor ERUR-uri obţinute de mai multe radiotelescoape din lume, pentru a detecta originea lor. Aştept cu interes studiile astrofizicienilor!


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu