Am încercat să desluşesc misterul luminii portocalii din Bucureşti, de dinainte şi după cutremurul din 22 noiembrie 2014! Iată la ce concluzii am ajuns…

  •  
  •  
  •  
  •  

lumina misterioasa BucurestiIeri, în cadrul unui post de pe Facebook rugam cititorii de pe site care sunt din Bucureşti să-mi spună mai multe despre lumina portocalie care ar fi fost observată în capitala ţării imediat după cutremur. Am primit foarte multe mesaje (şi în public şi în particular) şi de aceea le mulţumesc tuturor. Culmea e că multe mesaje se contrazic între ele, dar totuşi am putut trage nişte concluzii (sper să fie cât mai aproape de adevăr):

* lumina “portocalie” a apărut deasupra Bucureştiului şi înainte de cutremur de vreo 2 seri (joi seara şi vineri seara), dar s-a văzut bine şi imediat după cutremur (sâmbătă seara). Ieri, adică duminică seara, lumina a fost mai slabă faţă de serile trecute;

* se pare că lumina avea o nuanţă mai albăstruie în serile dinaintea cutremurului, poate din cauza prezenţei Lunii noi;

* unii spun că lumina provine de la reflectoarele de pe National Arena… e posibil să fie adevărat. Totuşi, cum se face că intensitatea şi nuanţa culorii au fost diferite în fiecare seară? Mă gândesc că această culoare ar fi trebuit să fie la fel de intensă în fiecare seară dacă provenea doar de la stadion.

* e ciudat şi e o mare coincidenţă că această lumină a apărut înaintea şi după cutremur; de ce nu a fost observată şi acum o lună sau 2 luni? Sau acum câteva săptămâni? Pentru că nu am găsit relatări până în prezent că ea ar mai fi fost observată şi în trecut;

* de ce se aprind reflectoarele pe National Arena şi atunci când nu se desfăşoară un meci de fotbal? Le convine celor de la Primăria Generală a Capitalei să aprindă reflectoarele aşa de-aiurea, în fiecare seară, pentru a cheltui o mulţime de bani pe factura de electricitate?

Acum, dacă ar fi fost o lumină legată de cutremur, din punct de vedere ştiinţific este acceptă această ipoteză, deşi nu se cunoaşte foarte exact cauza, iar oamenii de ştiinţă s-au întrecut în tot felul de explicaţii. Citez de pe Wikipedia:

Cercetările cu privire la luminile ce apar în preajma cutremurelor se află în curs de desfășurare; ca atare, s-au propus mai multe ipoteze. Cea mai recentă sugerează că generarea luminilor de cutremur implică ionizarea oxigenului la anionii de oxigen, prin ruperea legăturilor peroxidice în anumite tipuri de roci, prin frecarea extrem de puternică înainte și în timpul unui cutremur. Dupa ionizare, ionii scapă prin fisurile rocilor. Odată ce aceştia ajung în atmosferă, aceste elemente pot ioniza perne de aer, formând plasma care emite lumină. Experimentele de laborator au confirmat că unele pietre pot ioniza oxigenul, atunci când ele sunt supuse unor niveluri ridicate de stres.

O altă explicație implică câmpuri electrice intense create piezoelectric prin mișcări tectonice de roci care conțin cuarț. Şi, în fine, o a treia explicaţie ar fi aceea că este perturbat local câmpul magnetic al Pământului și / sau ionosfera din regiunea de stres tectonic, din care rezultă efectele luminoase observate.

P.S. Mulţumesc cititoarei Maria Ilinca de pe Facebook, care mi-a trimis mai multe fotografii cu misterioasa culoare din Bucureşti, una din ele folosind-o (cu acordul ei) la începutul acestui articol.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu