Site de secrete, stiinta si metafizica

Incredibil, dar…pe Marte a fost descoperit un lac!

11 28

lac pe MarteUn canion lung şi adânc, precum şi urmele unor plaje reprezintă, probabil, cele mai clare dovezi descoperite până în prezent despre existenţa unui lac pe suprafaţa lui Marte, în condiţiile în care cercetătorii considerau că apa a dispărut complet de pe această planetă, informează Reuters, citată de Mediafax.

Imaginile transmise de cameră video High Resolution Imaging Science Experiment, de la bordul modulului Mars Reconnaissance Orbiter, au indicat prezenţa unei întinderi de apă într-un canion lung de 50 de kilometri, potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea din Colorado. Acest lac are o suprafaţă de 200 de kilometri pătraţi şi o adâncime maximă de 457 de metri, potrivit unui articol publicat în revista Geophysical Research Letters.

În prezent, disputa din sânul comunităţii oamenilor de ştiinţă referitoare la existenţa apei pe Marte a luat sfârşit. Roboţii trimişi de NASA au descoperit deja gheaţă în subsolul acestei planete. Cercetătorii americani susţin că au dovezi care atestă faptul că apa se ridică din subsolul marţian către suprafaţă, însă dispare foarte repede în atmosfera rece şi rarefiată a planetei roşii.
Specialiştii americani au declarat că au obţinut câteva fotografii despre ceea ce ar putea fi ţărmurile unor râuri şi mari uriaşe, însă câteva dintre aceste formaţiuni ar putea fi, totodată, rezultatul unor alunecări de teren.

“Este prima dovadă clară care atestă prezenta ţărmurilor pe suprafaţa lui Marte. Identificarea liniei ţărmului şi dovezile geologice ne-au permis să calculăm mărimea şi volumul lacului, care s-a format în urmă cu 3,4 miliarde de ani”, a explicat Gaetano Di Achille, coordonatorul acestui studiu.
Apa reprezintă elementul vital pentru susţinerea vieţii, iar cercetătorii au căutat cu înfrigurare dovezile existenţei vieţii, trecute sau viitoare, pe Marte. Existenţa apei pe această planetă se poate dovedi benefică şi pentru viitoarele misiuni spaţiale ale astronauţilor de pe Terra.

“Pe Pământ, deltele şi lacurile reprezintă locurile care au păstrat cel mai bine semnele vieţii din trecut”, a explicat Di Achille. “Dacă a existat viaţa vreodată pe Marte, atunci deltele ar putea fi locul care ar putea să ne dezvăluie trecutul biologic al planetei Marte”. Lacurile de pe Marte s-au evaporat sau au îngheţat în urma unei schimbări bruşte a temperaturilor. Deocamdată, cercetătorii nu cunosc factorii care au făcut ca Marte, iniţial o planetă caldă şi umedă, să devină planeta îngheţată şi deşertică din zilele noastre.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie