Misterioasa stea muribundă din inima Nebuloasei Fluture


nebuloasa flutureAstronomii de la Centrul Jodrell Bank de Astrofizică al Universităţii din Manchester, Marea Britanie, au făcut o descoperire spectaculoasă – una dintre cele mai fierbinţi stele din Galaxie. Aceasta se află în inima Nebuloasei Fluture şi are o temperatură de aproximativ 200.000 de grade, de 35 de ori mai fierbinte decât Soarele.

În ciuda nenumăratelor tentative ale astronomilor din întreaga lume, misterioasă stea muribundă din inima Nebuloasei Fluture – una dintre cele mai luminoase şi frumoase nebuloase planetare – a fost imposibil de reperat. Până în momentul de faţă. „Această stea a fost atât de dificil de găsit deoarece este ascunsă în spatele unui nor de praf şi gheaţă”, a explicat profesorul Albert Zijlstra, de la Universitatea din Manchester. „Nebuloasele planetare asemenea Fluturelui se formează în clipa în care o stea care este pe moarte emite majoritatea gazului conţinut înapoi în spaţiu. Sunt unele dintre cele mai spectaculoase şi frumoase apariţii pe cerul nopţii”. „Soarele nostru va ajunge cam în aceeaşi situaţie în aproximativ cinci miliarde de ani.

Nebuloasa Fluture, care se afla la 3500 de ani lumină depărtare în Constelaţia Scorpionului, este una dintre cele mai magnifice din toate nebuloasele planetare despre a căror existenţă se ştie. Prin intermediul recent recondiţionatului telescop Hubble, echipa de astronomi condusă de profesorul Zijlstra a oferit întregii lumi o nouă introspectivă asupra acestei nebuloase, printr-un set de imagini nemaivăzute până acum. Capturile au fost realizate pentru a demonstra îmbunătăţirile efectuate asupra Hubble-ului, după ce acesta a fost dat din nou în funcţiune, în luna septembrie 2009.

Nu mică le-a fost uimirea savanţilor când au realizat că, întâmplător, au surprins şi steaua centrală lipsa. Cezary Szyszka, coordonatorul articolului şi student al Universităţii din Manchester, angajat în prezent la Observatorul European de Sud, a declarat, plin de entuziasm: „Suntem mai mult decât norocoşi pentru că am avut rară oportunitate să imortalizăm această stea chiar în punctul cel mai fierbinte al său – de acum înainte urmează o răcire treptată, ea fiind pe moarte. Este excepţional”.

Profesorul Zijlstra a adăugat: „Să înţelegem nebuloasele planetare de acest tip este la fel de important precum înţelegerea propriei noastre existenţe pe Pământ. Asta deoarece elementele necesare vieţii – mai ales carbonul – se nasc în interiorul unei stele, pentru că mai apoi să fie ejectate în spaţiu ca parte integrantă a acestor nebuloase. Planetele asemănătoare Terrei se formează din particule minuscule de praf stelar, născut, de asemenea, înăuntrul unei nebuloase planetare. Norul de praf şi gheaţă din Nebuloasă Fluturelui conţine „sămânţa” din care va apărea o nouă generaţie de planete”. Descoperirea stelei se datorează exclusiv instalării unei noi camere performante în Hubble, cea cu ajutorul căreia au fost capturate aceste imagini. „Se pare că tot mai multe stele, inclusiv Soarele, vor emite circa 80% din masa lor când vor rămâne, până la urmă, fără combustibil nuclear, la finalul vieţii lor.

Sursa: www.ziua.ro

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock