Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Ar putea un balon să zboare în spaţiul extraterestru? Am putea ajunge cu balonul până la stele? Da!

215

blankCe-aţi zice de următoarea idee: în loc să ajungem pe Lună sau pe alte planete cu rachete şi sonde spaţiale, să o facem cu ajutorul balonului? Este această călătorie desprinsă din romanele SF sau teoretic e posibilă să se realizeze? Răspunsul la această întrebare încearcă să-l dea site-ul Scientific American.

Atâta timp cât densitatea interiorul balonului este mai mică decât cea a mediului înconjurător, acesta ar trebui să se ridice, indiferent cât de scăzută este presiunea mediului ambiant. Forţa de atracţie va limita viteza balonului aflat în ascensiune, dar nu-l va putea opri de tot; forţa de atracţie ar putea fi minimizată prin alegerea unei forme alungite a balonului (asemenea unei mingi de rugby) şi nu o formă sferică.

Deoarece balonul se ridică, acesta se va extinde invers proporţional faţă de presiunea mediului ambiant, neglijând temperatura şi densitatea. La lansare, presiunea de interior si cea exterior sunt egale, iar densitatea interioară este mai mică; în timpul ascensiunii, presiunea rămâne egalizată, astfel încât densitatea interioară va fi întotdeauna mai mică decât cea a mediului înconjurător. Temperatura absolută va varia cel mult câteva ordine de mărime, în timp ce presiunea şi densitatea vor scădea şi mai mult.

Tensiunea materială ar creşte proporţional cu raza. Cum forţa maximă posibilă în natură, forţa Planck este de 1044 Newtoni, balonul s-ar putea umfla până ar deveni mai mare decât întreg universul cunoscut, înainte să pocnească. Pereţii balonului ar deveni extrem de subţiri şi poroşi, dar datorită dimensiunii suprafaţei şi a volumului, ei ar trebui întotdeauna să limiteze gazul din interior.

Dacă aţi elibera un balon cu heliu de pe pământ, acesta ar trebui să crească pentru totdeauna! El ar putea să iasă din atmosfera Pământului, să ajungă în spaţiul interplanetar, apoi, mai sus în afara sistemului solar, pentru a ajunge în spatiul interstelar. În concluzie, teoretic un balon ar putea zbura în spaţiul extraterestru, limitările sale practice fiind determinate nu de legile fizice, ci de chestiuni inginereşti greu de rezolvat, ca rezistenţa materialului şi permiabilitate.

Orgoni Crystal