O simplă adolescentă a inventat un plastic biodegradabil care se autodescompune în doar 33 de zile! Protejarea mediului n-ar trebui să fie prioritatea marilor corporaţii?

  •  
  •  
  •  
  •  

Peste tot în lume, poluarea plasticului distruge ecosistemele, habitatele și ucide fauna sălbatică. De mult timp oamenii de știință au căutat o alternativă ieftină şi regenerabilă, dar acum se pare că ea a fost în sfârşit găsită.

Încă de când era mică, Angelina Arora, o adolescentă din Adelaide (Australia), s-a hotărât să abordeze problema deșeurilor de plastic. După ce a experimentat diferite materiale organice, ea a găsit o soluție neobișnuită – plasticele din cochilii de creveți.

Aşadar, cum de o adolescentă a ajuns să inventeze un nou plastic biodegradabil? Ei bine, interesul pentru plastic al lui Arora a venit atunci când a fost la cumpărături cu mama ei. Ea a observat că trebuia să plătească pentru pungile de plastic; a aflat că plasticul dăunează mediului, așa că liderii mondiali au introdus o taxă pentru a încerca să descurajeze utilizarea unor astfel de lucruri. Aceasta a fost momentul în care adolescenta a decis că va găsi o soluție mai bună. Era deja îndrăgostită de știință, dar un lucru important îi lipsea: materialele.

La început, Arora a experimentat o serie de materiale organice, precum cojile de banane, dar ele au trebuit să fie excluse din cauza solubilității lor. Mai târziu, în timp ce mânca, Arora a observat că toate cochiile de creveți au o textură plastică. S-a hotărât să încerce la laboratorul şcolii. După ceva muncă, a reușit să extragă din această cochilie un carbohidrat numit chitină; aceasta ar fi baza noii invenții. Apoi a folosit conversia chimică pentru a o transforma în chitosan, care a fost amestecat cu o proteină insolubilă numită fibroină, care se găsește în gogoaşele de mătase. Folosind doar aceste două materiale organice, adolescenta a reușit să creeze un nou plastic care se descompune în numai 33 de zile!

În cadrul Premiilor BHP Billiton pentru Știință și Inginerie din 2018, Arora a primit premiul „Inovator în piață”. De asemenea, a câștigat recunoaștere internațională prin intermediul Târgului Internațional de Știință și Inginerie. Mai mult, i s-a oferit și o bursă pentru una dintre cele mai bune universități din Statele Unite, pe care foarte puțini o obțin!

Se pare că plasticul biodegradabil este mult mai ieftin și mai ecologic decât materialele plastice standard utilizate în prezent. Faptul că un adolescent a inventat acest lucru și nu o corporație uriașă, cu mijloace financiare nelimitate pentru cercetare, dovedește pur și simplu faptul că crearea unei lumi mai bune și protejarea mediului nu este prioritatea marilor corporaţii.


  •  
  •  
  •  
  •