Bateria nucleară a chinezilor: poate genera electricitate timp de 50 de ani, fără a mai fi încărcată


O companie chineză a dezvoltat o baterie nucleară de mărimea unei monede care poate genera electricitate timp de 50 de ani fără a fi nevoie să fie încărcată. Compania sugerează că această tehnologie are potențialul de a alimenta un smartphone în viitor (deși mai este mult de lucru înainte ca acest lucru să devină realitate).

Betavolt, cu sediul la Beijing, a dezvăluit bateria cu energie atomică în miniatură pe 8 ianuarie 2024, lăudându-se într-un comunicat de presă că tehnologia este „cu mult înaintea instituțiilor și companiilor de cercetare științifică europene și americane”. Denumită BV100, bateria produce electricitate folosind energia emisă de un izotop radioactiv de nichel (nichel-63) în descompunere. Între straturile de nichel-63 se află foi de un semiconductor de diamant monocristalin care au o grosime de numai 10 microni. Bateria are o densitate de energie de peste 10 ori mai mare decât cea a bateriilor convenționale cu litiu.

Potrivit lui Betavolt, bateria își va putea menține energia încărcată până la 50 de ani, fără a fi nevoie de încărcare sau întreținere. Cu dimensiunile de 15 x 15 x 1,5 milimetri, puterea bateriei este de 100 microwați, iar tensiunea este de 3 volți. Rețineți că această capacitate este destul de slabă și încă nu suficient de puternică pentru a alimenta un dispozitiv electronic precum un smartphone, ca să nu mai spunem de laptop. Acestea fiind spuse, ar trebui mai multe dintre baterii de genul acesta, în serie sau paralel, pentru a alimenta dispozitive tehnologice mai solicitante.

Păstrarea unei capsule de descompunere radioactivă în buzunar poate părea o afacere riscantă, dar compania insistă că bateria este „absolut sigură”. De fapt, ar fi atât de sigură încât ar putea fi folosită pentru a alimenta dispozitive medicale precum stimulatoarele cardiace și inimi artificiale. Chinezii susțin că nu există radiații externe și adaugă că bateria nu va lua foc sau nu va exploda dacă va fi lovită.

Astăzi, bateriile termonucleare sunt folosite doar în inginerie aerospațială. De exemplu, sondele Voyager au fost echipate cu un tip de baterie nucleară dezvoltată în timpul „războiului rece”. Lansate în 1977, cele două nave spațiale Voyager încă navighează la periferia sistemului nostru solar. Cu toate acestea, Betavolt crede că noul său produs ar putea fi folosit chiar și în utilizarea de zi cu zi. Ei spun că bateria este în prezent în „etapa pilot” și va fi pusă în curând în producție de masă.

Privind în viitor, compania intenționează să creeze baterii mai puternice și dorește să exploreze utilizarea diferiților izotopi radioactivi. Betavol a spus într-un comunicat: „Compania intenționează să lanseze o baterie cu o putere de 1 watt în 2025. Dacă politicile o permit, bateriile cu propulsie atomică pot permite ca un telefon mobil să nu fie niciodată încărcat, iar dronele care pot zbura doar 15 minute ar putea zbura continuu”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO