Un mister ce nu poate fi desluşit: cel puţin 20.000 de oameni ditr-un oraş din America au dispărut fără urme! Unde s-au dus?


Imagine: lostamusementparks.napha.org

De mai multe sute de ani, nu a fost clarificat misterul de la Point of Pines, un sit arheologic din Arizona (SUA). Aici există un oraş părăsit, care se situează între dunele de nisip și stâncile roșiatice, într-un peisaj pitoresc; oricât au încercat nenumărați experți să lămurească misterul acestui loc, un singur lucru pare a fi clar în ziua de astăzi: orașul Point of Pines a murit din cauze misterioase, nenaturale!

Într-o seară, locuitorii orașului s-au dus ca de obicei la culcare. Totuși, în zorii celei de-a doua zi, toți bărbații, femeile și copiii au fugit. Și-au lăsat toate bunurile așa cum erau – armele, podoabele și chiar jucăriile copiilor. Oamenii și-au lăsat în panică oalele de lut fierbând pe sobele încă aprinse şi nu s-au mai întors niciodată.

Oare ce întâmplare ciudată i-a alungat și pe ei, le-a pustiit orașul, astfel încât trecerea timpului l-a transformat în ruine? Point of Pines a fost orașul anasazilor, o rasă de amerindieni avansaţi. Casele lor aveau două până la 3 etaje, cea mai mare construcție din oraș având o lungime de 400 m. Deosebit de remarcabile erau sistemele lor de irigare și îndemânarea la împletitul coșurilor, țesăturilor și producerea de obiecte din lut și instrumente casnice.

În decursul cercetărilor, s-a arătat că această civilizație nu a căzut victimă unor triburi nomade, jefuitoare. Căci peste tot pe unde aceste bande războinice își organizau jafurile, resturile acoperișurilor carbonizate cădeau peste cadavrele victimelor. Dar la Point of Pines nu s-a întâmplat ceva asemănător.

Se poate exclude și moartea prin înfometare. În magaziile amenajate pentru iarnă s-au găsit resturi de cereale și oase: existau destule alimente în oraș! Sau poate că o molimă i-a nimicit și i-a alungat pe oameni? Dacă s-ar fi întâmplat așa, atunci arheologii ar fi dat peste scheletele celor care au murit în timpul molimei. Însă și acestea lipsesc.

Atunci cum se poate explica exodul unei populații, ce număra cel puțin 20.000 de persoane? Nici ipoteza secetei nu ţine. De ce amerindienii au lăsat în urmă toate bunurile și chiar vasele fierbând în continuare pe sobe?

În plus, o întrebare de bază nu primește absolut nici un răspuns: unde s-au dus toți acei oameni? Și de ce au plecat la adăpostul nopții? Se poate ca anasazii să fi fost înspăimântați de un oarecare fenomen inexplicabil, care le amenința viața? Erau indienii amenințați de ceva ce i-a constrâns să-și salveze doar viețile și nimic altceva?