Enigmaticul oraş abandonat din Arizona, de acum câteva secole: unde au dispărut, peste noapte, câteva mii de oameni, ca şi cum s-au dizolvat în aer?


În înalţii munţi din estul statului american Arizona, arheologii caută răspunsuri concludente la una dintre cele mai uimitoare şi misterioase enigme din istoria umanităţii. Cum a fost posibil ca într-o singură noapte, câteva mii de oameni să dispară literalmente pentru totdeauna, ca şi cum de la o clipă la alta ar fi fost dizolvaţi în aer!?

Oraşul dispărut  se situa între dunele de nisip şi stâncile roşiatice, într-un peisaj pitoresc. Dar aici, s-a întâmplat ceva misterios, nenatural. Într-o seară, locuitorii oraşului s-au dus ca de obicei la culcare. Totuşi, în zorii celei de-a doua zi, toţi bărbaţii, femeile şi copiii au fugit. Şi-au lăsat toate bunurile aşa cum erau – armele, podoabele şi chiar jucăriile copiilor. În panică, oamenii şi-au lăsat oalele de lut fierbând pe sobele încă aprinse şi nu s-au mai întors niciodată. Ce întâmplare ciudată i-a alungat, le-a pustiit oraşul, astfel încât trecerea timpului l-a transformat în ruine?

A fost o aşezare a anasazilor, indieni sedentari, care proveneau din America de Nord. Ei construiau case din piatră şi cultivau pământurile. Casele lor aveau două până la trei etaje; aveau nişte sisteme de irigare avansate şi erau îndemânateci la producerea de obiecte din lut şi instrumente casnice. Acest oraş a ajuns locul de desfacere a mărfurilor pentru un mare număr de comunităţi şi triburi de pe o rază mai mare de 700 de km. Locuitorii lui erau un popor foarte elevat. Femeile foloseau rujul şi pudra.

Dar, ce s-a întâmplat cu locuitorii? Au fost ei victimele unor jafuri? Nu, pentru că ar fi trebuit să se găsească şi scheletele victimelor. Se poate exclude şi moartea prin înfometare: în magaziile amenajate pentru iarnă s-au găsit resturi de cereale şi oase – aşadar existau destule alimente în oraş. Sau o molimă i-a nimicit şi i-a alungat pe oameni? Dacă s-ar fi întâmplat aşa, atunci arheologii ar fi dat peste scheletele celor care au murit în timpul molimei, însă acestea lipsesc. Atunci cum se poate explica exodul unei populaţii, ce număra câteva mii de persoane? Unde s-au dus toţi acei oameni? Se poate ca ei să fi fost înspăimântaţi de un oarecare fenomen inexplicabil, care le ameninţa viaţa? Erau indienii ameninţaţi de ceva ce i-a constrâns să-şi salveze doar vieţile şi nimic altceva?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO