Raționamentul științific ne ajută să înțelegem complexitatea lumii în care trăim. Dar, chiar şi aşa, în lumea aceasta există multe fenomene care lasă oamenii de știință fără explicații solide. Iată în continuare în acest articol vă prezint patru mistere pe care oamenii de știință încă nu le-au rezolvat. Unele dintre ele au mai fost discutate în cadrul altor articole pe lovendal.ro, pe când altele nu. Aşadar, să vedem…
1. Unde este planeta X?
Oamenii de știință cred că undeva în adâncurile sistemului nostru solar, există o planetă gigantică, având o masă de 10 ori mai mare decât cea a Pământului. În 2014, oamenii de știință au descoperit un grup de obiecte cereşti care orbitează Soarele, aflându-se dincolo de Neptun, în zona cunoscută sub numele de Centura Kuiper. Astronomii cred că o nouă planetă ar putea fi ascunsă în centura Kuiper, putând explica orbitele eliptice ciudate ale unor obiecte cereşti din acea zonă. Dar chiar și cu cele mai bune instrumente cereşti, această nouă planetă ipotetică încă nu a putut fi detectată vizual.
Şi, deocamdată, va rămâne un mister, până când oamenii de știință îi vor dovedi sau respinge existența. Există planeta X sau nu? Dacă nu va apărea o tehnologie şi mai avansată, care să fie suficient de sensibilă pentru a detecta lumina reflectată de acea planetă, oamenii de știință nu pot decât să-i speculeze locația.
2. De ce animalele mor în masă?
Cinci mii de păsări căzând din cer, mii de flamingo și pinguini găsiți morți și milioane de pești plutind fără suflare pe țărmul apelor. Sună ca preambulul unui film apocaliptic. Există incidente de decese în masă ale animalelor, care au fost înregistrate în întreaga lume – din Arkansas (2011) până în Chile (2009). Conspiraţioniştii spun că ar fi rezultatul apariţiei OZN-urilor, al testelor realizate de guvern sau că se apropie sfârşitul lumii. Oamenii de știință susțin că este posibil ca aceste morţi în masă să fie efectele încălzirii globale sau e posibil să apară o boală în rândul unui grup specific de animale. Dar, n-ar fi exclus ca ca niciunul dintre aceste explicaţii să nu constituie un răspuns corect, însă cercetătorii nu pot încă să indice motivul pentru care aceste animale mor în întreaga lume.
3. Toți avem abilități supranaturale neexploatate?
Ce se întâmplă dacă te-ai trezi într-o zi cu o abilitate excepțională, pe care nu ai avut-o până acum? Există doar câteva cazuri de persoane care nu s-au născut având capacități „paranormale”, dar, după ce au supraviețuit unei traume fizice, aceste abilități au apărut brusc. De exemplu, o femeie își poate aminti deodată detalii de la un eveniment trecut, demult uitat. Sau un om care nu avea capacitate muzicală a devenit brusc un virtuos al pianului. Un om fără realizări academice anterioare, devine un artist minunat și un matematician desăvârşit.
Acest fenomen se numește „sindromul savant dobândit” și încă nu este pe deplin înțeles. Ceea ce știu oamenii de știință este că abilitățile savante sunt, de asemenea, evidente la persoanele autiste și sunt dobândite atunci când un supraviețuitor al unui incident traumatic are leziuni ale sistemului nervos central. Dacă toți avem abilități neexploatate, cum le-am putea activa fără a avea leziuni fizice?
4. Sunt fantomele reale?
Poveștile cu fantome există în multe culturi. Deși nu sunt dovezi care să ateste existenţa fantomelor, sunt destui oameni care pretind că au văzut fantoma unei persoane apropiate care au decedat. „Vânătorii de fantome” folosesc echipamente științifice de înaltă tehnologie, inclusiv detectoare de câmp electromagnetic, contoare Geiger sau camere cu infraroșu pentru a dovedi existența activității paranormale. Unii oameni de știință consideră că fantomele nu există și sunt doar un rezultat al halucinațiilor toxice (otrăvirea cu monoxid de carbon, mucegaiul toxic), al sunetelor ciudate care sporesc simțurile sau alte cauze explicabile. Alții cred că noi, oamenii, încă nu putem dezvolta echipamentul adecvat pentru a identifica semnele supranaturale ale vieții.