Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Unul dintre cele mai mari mistere ale lumii: dispariţia „părintelui cinematografiei”, Louis Le Prince


Louis Le Prince a fost un inventator francez care este renumit pentru că a filmat primele imagini în mișcare din lume. În mod ciudat, „părintele cinematografiei” a devenit renumit și pentru că a fost subiectul uneia dintre cele mai ciudate dispariții din toate timpurile.

Pe 16 septembrie 1890, Le Prince își vizita fratele în Dijon, Franța, înainte de a se urca într-un tren spre Paris. Când trenul a ajuns la destinație, Le Prince dispăruse complet. Ultima dată când cineva l-a văzut pe Le Prince a fost atunci când acesta intra în cabina lui şi şi-a pus bagajele într-un compartiment separat. Nici Le Prince și nici bagajele lui nu au mai fost văzute niciodată. În timpul călătoriei nu fuseseră semne că s-ar fi putut întâmpla ceva rău, nimic nefiind suspect. De asemenea, nimeni nu-și amintea să-l fi văzut pe Le Prince în afara cabinei sale. Geamurile erau bine închise, așa că i-ar fi fost dificil să sară din tren, iar sinuciderea părea o opțiune puțin probabilă, deoarece Le Prince plănuia să călătorească în America pentru a obține brevete pentru noile sale invenții.

Deoarece Le Prince nu a reușit să obțină acele brevete, Thomas Edison și-a luat meritul pentru inventarea filmelor. Cât despre Le Prince, soarta lui finală rămâne încă un mister. Le Prince a fost declarat oficial mort în 1897. Au fost propuse o serie de teorii cu privire la această dispariţie:

1) A fost asasinat, şi asta pentru că, în momentul în care a dispărut, Le Prince era pe cale să-și breveteze proiectorul de film în Marea Britanie și apoi să părăsească Europa pentru expoziția oficială programată din New York. Cine l-a ucis a avut un mare interes financiar pentru scoaterea din scenă a lui La Prince şi pentru furtul invenţiei sale.

2) A dispărut din proprie voinţă. În 1966, Jacques Deslandes a propus o teorie în „Istoria comparată a cinematografiei”, susținând că Le Prince a dispărut voluntar din motive financiare și din „convenienţe familiale”. Jurnalistul Leo Sauvage citează o notă prezentată lui de Pierre Gras, directorul bibliotecii municipale din Dijon, în 1977, care susținea că Le Prince a murit la Chicago în 1898, mutandu-se acolo la cererea familiei, deoarece era homose*ual.

3) S-a sinucis prin înec. O fotografie a unui bărbat înecat scos din Sena în 1890, care seamănă foarte mult cu Le Prince, a fost descoperită în 2003 în timpul cercetărilor din arhivele poliției din Paris. Acest lucru a condus într-un fel la concluzia că Le Prince, având mari datorii, a ales să-și ia viața. Totuşi, s-a susținut că acest cadavru care s-a găsit era prea mic pentru a fi al lui Le Prince.


Lasă un comentariu