Figurile de piatră învăluite în mister de la San Agustin (Columbia)

511

Imagine: notyouraverageamerican.com

În Columbia, la San Agustin, se află mai multe figuri și idoli din piatră învăluiți în mister, care erau adorați de localnici. Ei au fost descrişi în secolul al 18-lea de Juan de Sant în lucrarea sa “Minunile naturii”.

În anul 1857, generalul italian Codazzi, care conducea Comisia Geografică a Columbiei, a plecat la San Agustin, unde a schițat 34 de statui înalte. În 1892, cercetătorul și arheologul Alphons Stubel a scris o lucrare despre “gânditorii” din piatră din Columbia, lucrare pe care a însoțit-o cu argumente de specialitate în cartea sa “Munții vulcanici ai Columbiei”.

Un alt savant, pe nume Karl Theodor Stopel, a constatat că figurile sunt realizate din minerale de granit și gresie cu incluziuni feroase, dar și din diverse roci vulcanice. După o muncă epuizantă, el a făcut mulajele din gips ale majorității statuilor. Însă Stopel a mai descoperit ceva: un întins labirint de culoare subterane, prin care amplasările păreau să comunice.

În zilele noastre nu s-a aflat absolut nimic despre această parte subterană de la San Augustin, despre care profesorul Stopel constata în anul 1911: „Același templu este pardosit cu dale tari de piatră pe ambele părți și, la fel ca și precedentul, este acoperit cu o placă mare tot din piatră. Am ajuns în interior târându-mă pe sub rădăcinile de copac și am fost surprins să găsesc acolo un culoar îndreptat spre sud-vest, probabil către celălalt templu, a cărui amplasare nu este încă sigură. Aș fi explorat cu plăcere acest culoar, însă nu am mai avut timp. Am avansat circa 30 m, dar însoțitorul meu nu s-a mai putut mișca pentru a mă urma. Am putea ca, în afară de regiunea pădurilor de nepătruns, să cercetăm și gangurile aflate în pământ, uneori la mai mulți metri adâncime, ce ar putea face o legătură subterană între temple.”