
În 2015, David Hole făcea prospecțiuni în parcul regional Maryborough, lângă Melbourne, Australia. Înarmat cu un detector de metale, el a descoperit ceva ieșit din comun – o rocă foarte grea, roșiatică, care era așazată în lut galben.
Hole a luat acasă roca și a încercat s-o taie, gândindu-se că în interior s-ar afla ceva aur (prin zonă mai găsindu-se roci asemănătoare). Pentru asta cercetătorul s-a folosit de un ferăstrău de piatră, de un polizor unghiular, de un burghiu, dar n-a reuşit să spargă piatra. Incapabil s-o facă, Hole a dus piatra la Muzeul Victoria din Melbourne pentru a fi identificată. Acolo a aflat că e vorba de un meteorit rar.
Cercetătorii au publicat recent o lucrare științifică care descrie meteoritul în vârstă de 4,6 miliarde de ani, pe care l-au numit Maryborough, după orașul din apropierea locului unde a fost găsit. Cântăreşte 17 kilograme şi, după ce s-a folosit un ferăstrău de diamant pentru a tăia roca, oamenii de ştiinţă au descoperit că meteoritul are în compoziția sa un procent ridicat de fier.
Meteoriţii căzuţi pe Pământ sunt atât de vechi încât pot oferi indicii cu privire la vârsta, formarea și chimia sistemului nostru solar. Iar în unii meteoriţi se găseşte chiar şi un praf de stele, ce este mai vechi decât sistemul nostru solar, acesta arătându-ne cum se formează și evoluează stelele. Şi mai mult decât atât, alți meteoriți pot conţine molecule organice, cum ar fi aminoacizii, care constituie „blocurile vieţii”.
Datarea cu carbon sugerează că meteoritul Maryborough se află pe Pământ de 100 – 1.000 de ani. El este unul dintre cei 17 meteoriți descoperiţi în statul australian Victoria.
Lucrarea despre acest meteorit poate fi citită AICI.