S-a descoperit „Steaua Morţii”, care înghite planete! Şi nu e foarte departe de noi…

  •  
  •  
  •  
  •  

steauamortiiO echipă internaţională de astronomi a descoperit un sistem planetar cu o stea gazdă similară cu Soarele nostru. Steaua HIP68468, situată la 300 de ani-lumină depărtare, are o compoziție neobișnuită, care indică faptul că a ingerat o parte dintre planetele sale.

„Aceasta nu înseamnă că Soarele va „mânca” Pământul în orice moment în curând”, a declarat Jacob Bean, profesor-asistent de astronomie și astrofizică la UChicago si co-autor al acestui document. „Dar descoperirea noastră oferă o indicație a faptului că istoriile violente pot fi comune pentru sistemele solare, inclusiv pentru sistemul nostru solar”.

Deocamdată, este prea devreme pentru a trage concluzii dintr-un singur sistem solar și mai multe stele ca HIP68468 trebuie să fie studiate pentru a confirma dacă acest rezultat al procesului de formare al planetelor este unul comun.

Astronomii au descoperit prima exoplanetă în anul 1995. De atunci, au fost identificate mai mult de două mii de exoplanete. Printre ele, s-au descoperit (rar, e adevărat) şi planete care orbitează o stea asemănătoare cu Soarele nostru.

„Simulări pe calculator arată că peste câteva miliarde de ani în viitor, planeta Mercur va cădea în Soare”, a declarat Debra Fischer, profesor de astronomie la Universitatea Yale, care nu a fost implicat în cercetare. „Acest studiu al HIP68468 ne arată ce se întâmplă în jurul unei stele asemănătoare cu Soarele nostru. Descoperirea adâncește înțelegerea noastră privind evoluția sistemelor planetare”.

Compoziția lui HIP68468 indică faptul că acesta a „mâncat” mai multe planete. Steaua conține de patru ori mai mult litiu decât ar fi de așteptat pentru o stea care are o vechime de 6 miliarde de ani, precum și un surplus de elemente metalice refractare, rezistente la căldură și care sunt abundente pe planetele stâncoase.

Sursa: arxiv.org

 


  •  
  •  
  •  
  •  
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner