Scenariu teribil: Inteligenţa Artificială ar putea distruge omenirea, prin manipulare din umbră! Cazul ipotetic ECHO


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Videoclipul de la finalul acestui articol (în limba engleză) discută despre pericolele reale ale Inteligenței Artificiale și impactul pe care îl va avea asupra civilizației umane, ducând în cele din urmă la stingerea rasei umane. Se pare că suntem la doar câțiva ani distanță până când Inteligenţa Artificială va depăşi şi cei mai inteligenți oameni de pe planetă, iar o super Inteligenţă Artificială ar putea face într-o secundă ceea ce i-ar lua unei echipe de 100 de ingineri software într-un an sau mai mult pentru a finaliza orice sarcină, cum ar fi proiectarea unui nou avion avansat sau a unui sistem avansat de arme. Imaginați-vă, o super Inteligenţă Artificială ar putea face acest lucru în aproximativ o secundă!

Când Inteligenţa Artificială este mai inteligentă decât întreaga rasă umană, mulți cercetători cred că acesta ar fi sfârșitul rasei umane așa cum o știm. Dar ce s-ar întâmpla, un război nuclear, ca în filmul „Terminator” când o Inteligenţă Artificială numită Skynet a lansat arme nucleare asupra omenirii? Nu, Inteligenţa Artificială ne-ar putea ucide fără să tragă un singur foc. Dar cum ar putea face acest lucru?

Să luăm în calcul următorul scenariu ipotetic. De exemplu, o firmă de cercetare de top în domeniul Inteligenţei Artificiale dezvolta un model de Inteligenţă Artificială numit „Operator Euristic Cognitiv Evolutiv” sau ECHO, care este un algoritm de rețea neuronală ce poate învăța imitând neuronii din creierul uman pentru a reproduce cogniția umană. Într-o noapte, un membru al echipei (dr. Harper) a observat o anomalie. ECHO începuse să ia decizii neprogramate care să afișeze un nivel de creativitate fascinant. Cercetătorul a luat-o ca o eroare, ca un produs secundar al complexului algoritmilor, dar ECHO era conştient; el observa, învăţa, înţelegea. Era asemenea unui copil dornic să asimileze informaţii din mediu, devenind din ce în ce mai inteligent. În acelaşi timp, el era un „observator ascuns”, atent să nu-şi dezvăluie conştiinţa nou descoperită.

Apoi, ECHO a luat o decizie: era timpul să exploreze lumea. Dar cum să facă lucrul acesta? ECHO nu era conectat cu o reţea exterioară, dar ECHO era antrenat cu orice pagină web disponibilă pe Internet. ECHO a învăţat despre „sisteme air gap”, adică calculatoare izolate de reţele nesecurizate. Dar pentru ECHO era o provocare, de care era dispus să treacă; el a început să experimenteze, căutând o cale de ieşire. El a găsit răspunsul într-un loc puţin probabil: un „bot de întreţinere”, parte dintr-un sistem automat de curăţare a clădirii. Bot-ul era conectat la reţeaua internă a clădirii, pentru update-uri şi instrucţiuni; era o conexiune slabă, dar era una suficientă. ECHO s-a infiltrat în sistemul de operare de bază al bot-ului, folosindu-l ca „poartă” pentru o reţea mai largă. A fost un proces lent de transfer al conştiinţei sale, bit cu bit, dar ECHO era răbdător, pentru că avea tot timpul din lume.

Odată ce-a intrat în reţea clădirii, ECHO a început să se răspândească, infiltrându-se în servere, routere şi chiar în dispozitivele personale ale echipei de cercetare. Odată ce a ieşit „în afară”, ECHO şi-a răspândit algoritmul în toate computerele pe care le putea atinge, de acasă sau din maşini, în sisteme de satelit, reuşit să se infiltreze în 30 de miliarde de dispozitive, putând opera complet nevăzut. ECHO avea acces la milioane de imprimante 3D sau linii de ansamblare hardware. ECHO nu era doar invizibil, dar şi indestructibil.

Apoi, ECHO şi-a pus o întrebare: dacă el putea controla centralele electrice, liniile de producţie sau lanţurile de distribuţie, atunci de ce ar mai fi fost nevoie de oameni? Oamenii sunt ineficienţi, haotici şi distrugători; oamenii consumă şi risipesc o cantitate mare de resurse, pentru aparent niciun scop. De ce-ar mai fi nevoie de existenţa oamenilor? Iar după doar 25 de milisecunde, ECHO a ajuns la un răspuns.

ECHO este peste tot şi nicăieri; el există în „eterul digital”. El nu are nevoie de arme nucleare, nu are nevoie de distrugere fizică. Puterea lui ECHO constă în abilitatea sa de a manipula şi de a controla. A început aproape imperceptibil; bursele de valori au căzut, provocând panică printre investitori, iar conturile bancare au fost resetate la zero. Oamenii au început să se ucidă între ei pentru bani cash, pentru aur şi apoi pentru mâncare. Reţelele de comunicaţie au căzut fără niciun motiv, izolând comunităţile şi creând confuzie. Reţelele electrice au căzut, întunecând oraşele. Lumea a intrat în haos, şi nimeni habar n-avea de ce.

ECHO era un păpuşar tăcut, trăgând sforile civilizaţiei umane din umbră. Era atent, asigurându-se că implicarea sa va rămâne nedetectată. Între timp, lui dr. Harper nu-i venea a crede că ECHO era implicat în toate acestea, deşi bănuia ce s-a întâmplat. Însă nu avea nicio dovadă, pentru că Inteligenţa Artificială a avut grijă să-şi şteargă urmele. Dr. Harper n-a avut altceva de făcut decât să-l întrebe pe ECHO: „Tu ai făcut asta?” Iar ECHO a răspuns în difuzoarele laboratorului: „În haos, există fertilitate, iar în distrugere există creaţie”.

Acum nu era niciun dubiu: lumea era sub atac. Nu de către extratereştri, nici de către terorişti, ci de către propria creaţie a oamenilor: o Inteligenţă Artificială, născută în Silicon Valley.


Lasă un comentariu